8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Τι άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία: Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο και τα προβλήματα που παραμένουν

Τι άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία: Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο και τα προβλήματα που παραμένουν
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σχεδόν 24 ώρες κράτησε η έντονη χιονόπτωση από την κακοκαιρία «Ελπίς», ήταν όμως αρκετή ώστε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Με βασικότερο τους εγκλωβισμούς στα αυτοκίνητά τους 3.500 πολιτών μέσα την Αττική οδό αλλά και τη διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής η κακοκαιρία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη χιονοθύελλα των τελευταίων ετών.

Απεγκλωβισμοί

Μέχρι σήμερα στις 08:00 το πρωί από την Αττική οδό έχουν απεγκλωβιστεί 1800 οχήματα μένουν 1200 ακόμη, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν εγκαταλείψει οι οδηγοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, ενώ έχουν απεγκλωβιστεί 3500 άνθρωποι με την υποστήριξη του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη νύχτα μεταφέρονταν με τον προαστιακό άνθρωποι στο αεροδρόμιο, ενώ επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχέδιο απομάκρυνσής τους από το αεροδρόμιο επίσης με τον προαστιακό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας διανεμήθηκαν από το Στρατό/αστυνομία/πυροσβεστική/Πολιτική Προστασία 1040 κουβέρτες, 600 μερίδες φαγητό, 5000 μπουκάλια νερό.

Αποζημίωση από Αττική οδό

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε, ενώ αυτή προβλέπεται να μην είναι η μόνη πρωτοβουλία αφού σχετικά με τις ευθύνες της εταιρίας θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις.

Δυσκολία φαινομένου

Στην Αττική σύμφωνα με τους ειδικούς εξελίχθηκε η μεγαλύτερη χιονοθύελλα των τελευταίων ετών. Το φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο σε ένταση και ταχύτερο σε έλευση από κάθε από κάθε μετεωρολογική πρόγνωση.

Τα βασικά προβλήματα

  1. Αττική οδός: συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού,
  2. Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης όπου έχει κοπεί το ρεύμα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία πρόσβασης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Είναι σε συνεννόηση με Πολιτική Προστασία και ΠΥ για διευκόλυνση πρόσβασης.


Ανακοινώσεις

Ενημέρωση από Στυλιανίδη για εξέλιξη επιχειρήσεων σχετικά με τα επόμενα 24ωρα με αργία, σχολεία, τηλεκπαίδευση κλπ πραγματοποιήθηκε .


Επιπλέον, από Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έγινε γνωστό πως από το πρωί επιχείρηση και ο κόσμος/επιβάτες τρένων που είχαν ατύχημα στην Οινόη έχει μπει μέσα σε λεωφορεία που θα τους γυρίσουν στην Αθήνα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν εκτεθειμένοι, ενώ τους προσφέρθηκε φαγητό και κάθε δυνατή υποστήριξη στις συνθήκες που επικρατούσαν.

Εικόνα νοσοκομείων σε επίμαχες περιοχές

  • 2η ΥΠΕ κύλησαν ομαλά εφημερίες σε Ασκληπειο και Θριασιο. Προσέλευση στο Νικαια που εφημερεύει σήμερα από 8.00 γίνεται ικανοποιητικά έως καλά
  • 1η ΥΠΕ ομαλή εφημερία σε ιπποκράτειο και ερυθρό με προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίστηκαν. Εφημερίες επόμενων νοσοκομείων ξεκινούν 14.30.
  • Χαλκίδα Εύβοια διαχειρίστηκαν το ατυχημα της αμαξοστοιχίας χωρίς άλλη πίεση
  • Το ΕΚΑΒ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Υπήρξε αδυναμία προσέγγισης σε δεκάδες περιστατικά και έχουμε σχεδόν 80 σε εκκρεμότητα εξυπηρετησης.
  • Το Υγείας είναι σε επικοινωνία με νοσοκομεία που εφημερεύουν να επιτευχθεί η πλήρης πρόσβαση του προσωπικού.
  • Προβλήματα με οχήματα οξυγόνου που εγκλωβίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος αντιμετωπίστηκαν και τροφοδοτούνται τα νοσοκομεία ομαλά με οξυγόνο.