Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου

Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών.

Μιλώντας στον Ant1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει το υποχρεωτικό. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει», τόνισε.

Επανέλαβε δε ότι αύριο Δευτέρα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα, διευκρινίζοντας ότι θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα έχουμε, καθώς και ότι θα υπάρξουν «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες».

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και εξήγησε ότι «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα το οποίο μειώνεται όμως, και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος» και τόνισε ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους, ενώ όσον αφορά τους εμβολιασμούς με τρίτη δόση είπε πως ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού.

Για τον εμβολιασμό 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα. «Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», σημειώσε εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.