Θ. Σκυλακάκης: Στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί, αλλά με στοχευμένα μέτρα

Θ. Σκυλακάκης: Στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί, αλλά με στοχευμένα μέτρα

Τη συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί αλλά με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα προκειμένου να αντέξει ο προϋπολογισμός του οποίου οι αντοχές είναι πεπερασμένες, ξεκαθάρισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί», διευκρίνισε ωστόσο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει αυτό να γίνεται με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα ώστε να μην ξεπεραστούν κάποια όρια στα δημόσια οικονομικά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα την ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση το Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη και αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα δε θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο».

Για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει σχετική συζήτηση. «Αν δεν περάσει το 1ο τρίμηνο δεν μπορώ να το πω», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σίγουρα όμως, ο προϋπολογισμός είχε στηριχτεί σε λοκντάουν που θα τελείωνε στα μέσα Δεκεμβρίου, και το λοκντάουν τελείωσε στα μέσα Ιανουαρίου, και είχαμε προγραμματίσει τρίμηνο με περιοριστικά μέτρα, όχι με ολικό λοκντάουν» ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η οικονομία αντέχει ολικό λοκντάουν, αλλά οι επιπτώσεις υπάρχουν, είναι δημοσιονομικές – οικονομικές» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν προγραμματίζουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή με τη φορολόγηση εσόδων θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, 5 με 10 χρόνια, Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους και η εξίσωση μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους, με μέρισμα ανάπτυξης, με ταχεία ανάπτυξη, για να μην το καταλάβει η κοινωνία, με όπλα το Ταμείο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι «εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος η κυβέρνηση θα επανέλθει το συντομότερο στην ατζέντα με την οποία εξελέγη». Εξέφρασε δεν την πεποίθηση ότι «εφόσον είμαστε αποτελεσματικοί και προσεκτικοί στη διαχείριση των πόρων η οικονομία θα έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια». «Έχουμε πόλεμο, πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι» επισήμανε.