Θ. Σκυλακάκης: «Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι, δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης...»

Θ. Σκυλακάκης: «Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι, δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης...»

Στην άκρατη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η χώρα θα ανακάμψει. «Κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης που δίνει σήμερα δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε τις προτροπές των περιβόητων προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι 1 και 2 τότε «με βεβαιότητα θα βάζαμε τη χώρα σε κίνδυνο». Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, θα κινδύνευε η δημοσιονομική σταθερότητα και οι νέες δαπάνες θα μετατρέπονταν σε «τεράστια πλήγματα για την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό». «Δεν ξέρω αν το προτείνει συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται για αυταπάτες γιατί έχει μια εξειδίκευση στις αυταπάτες», είπε φωτογραφίζοντας το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι ο παρών προϋπολογισμός όντως χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και ρευστότητα. Εντούτοις, οι όποιες προβλέψεις, εξήγησε, έχουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. «Δηλαδή αν βγεις και προβλέψεις ότι θα έχουμε 20% ύφεση, αυτό θα έχει συνέπεια και για παράδειγμα οι επιχειρήσεις θα κάνουνε μαζικές απολύσεις, θα παγώσουν τις επενδύσεις τους και βεβαίως τις προβλέψεις τις ακούν και οι αγορές, καθώς δεν είσαι μόνος σου. Αν προβλέπεις ότι θα καταστραφείς μπορούν να σε καταστρέψουν πιο γρήγορα και οι ίδιες», σημείωσε.

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα είνια δύσκολα δημοσιονομικά να προβλέψει κανείς το tipping point, το σημείο καμπής της οικονομίας. «Είναι και σημείο ψυχολογίας», είπε εκτιμώντας εντούτοις ότι μπροστά μας σίγουρα έχουμε ένα δύσκολο εξάμηνο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί ως έθνος και ως χώρα. Πιο δυνατοί μετά το β’ τρίμηνο του 2021 για να έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη που λίγο πολύ την προβλέπουν κάποιοι. Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμα 6 δύσκολους μήνες μπορεί και 5. Πρέπει να τους βαδίσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει μια νέα περίοδος για τη χώρα», επισήμανε ενώ νωρίτερα απαντώντας στην αντιπολίτευση για τον Τουρισμό αναρωτήθηκε: «Τι θα γινόταν δηλαδή; θα πετούσαμε δόντια δράκου και θα γεννιόντουσαν τουρίστες όπως στον αρχαίο μύθο; Τι μπορούσε να γίνει και λέτε ευθύνεται η κυβέρνηση; όταν είναι οι μισές οικονομίες κλειστές να λέμε ότι φέραμε εμείς την ύφεση επειδή δεν ήρθαν οι τουρίστες; τι να σας πω…».

Σε ότι αφορά, δε, το περιβόητο μαξιλάρι που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι χωρίς εμπιστοσύνη το μαξιλάρι φεύγει σε λίγους μήνες.