Τέσσερα βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Τέσσερα βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Μαζί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββατοκύριακου 15-16 Αυγούστου επανακυκλοφορούν τα εξής βιβλία:

Ισλαμικά θεμέλια μιας ελευθερης κοινωνίας

Επιμέλεια: Nouh El Harmouzi, Linda Whetstone

Είναι το Ισλάμ συμβατό με τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας; Είναι συμβατό με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία της αγοράς; Για πολλούς, η απάντηση είναι αρνητική. Τα αυταρχικά -κοσμικά και θεοκρατικά- καθεστώτα που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, οι αναχρονιστικές ηθικές και πολιτισμικές αντιλήψεις που φαίνεται να επικρατούν σε πολλές μουσουλμανικές κοινωνίες, η οικονομική υπανάπτυξη πολλών μουσουλμανικών χωρών, η βίαιη άνοδος του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, ακόμα και οι δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στις δυτικές χώρες, παρατίθενται συχνά ως αποδείξεις για την ορθότητα της αρνητικής απάντησης.

Είναι λοιπόν το Ισλάμ ασύμβατο με τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας; Όχι απαραιτήτως, απαντούν οι φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι μελετητές που συνεισφέρουν σε αυτή τη συλλογή. Με βαθιά γνώση των ισλαμικών πηγών και της ισλαμικής ιστορίας, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τον πλούτο του ισλαμικού πολιτισμού και δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στην ισλαμική παράδοση, τα οποία όχι μόνο είναι συμβατά με τις φιλελεύθερες ιδέες, αλλά υπήρξαν ακόμα και πρόδρομοι θεσμών και αρχών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, και μάλιστα σε εποχές στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν βυθισμένο στην άγνοια και τον σκοταδισμό. Η επανασύνδεση των μουσουλμάνων με αυτές τις φωτισμένες, φιλελεύθερες πτυχές της δικής τους παράδοσης είναι, κατά τους συγγραφείς, κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα τον μουσουλμανικό κόσμο, για την κοινωνική, οικονομική και κοινωνική του πρόοδο, και για τις αρμονικές σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα άρθρα της συλλογής στέκουν μακριά από τις απλουστεύσεις, τόσο της «πολιτικής ορθότητας» όσο και της ισλαμοφοβίας. Αντιμετωπίζουν κριτικά τα προβλήματα του σύγχρονου μουσουλμανικού κόσμου, αλλά διαλύουν επίσης τα αρνητικά στερεότυπα που στρεβλώνουν την εικόνα των μουσουλμάνων στις δυτικές χώρες. Αποτελούν μια εξαιρετικά γόνιμη συμβολή σε ένα από τα πιο σημαντικά και πολυσυζητημένα ζητήματα της εποχής μας.
 


 

To μικρό βιβλίο του ελληνικού φιλελευθερισμού

Ο φιλελευθερισμός δεν είναι μια ιδέα ξενόφερτη στην Ελλάδα – αντιθέτως μπορεί να εντοπιστεί ακμαίος σε κάθε ιστορική περίοδο της ελληνικής ιστορίας της σκέψης. Το Μικρό Βιβλίο του Ελληνικού Φιλελευθερισμού είναι μια σύνοψη της πορείας των ιδεών της ελευθερίας στην Ελλάδα εδώ και δυόμισι ολόκληρες χιλιετίες. Από τον Θουκυδίδη, τον Ισοκράτη και τον Αριστοτέλη, στον Γεώργιο Γεμιστό-Πλήθωνα και τον Ρήγα Βελεστινλή, από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1822 μέχρι τον Ιωάννη Σούτσο, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Γιώργο Θεοτοκά και τον Μάρκο Δραγούμη, το βιβλίο αυτό καταγράφει μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα την εξέλιξη των φιλελεύθερων ιδεών στη χώρα μας και την πυκνή και πλούσια αλληλεπίδρασή τους με την παγκόσμια πολιτική σκέψη. Η χώρα που επέλεξε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν ως τον εθνικό της ύμνο, δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει έντονα και ουσιαστικά στον πανανθρώπινο και διαχρονικό πνευματικό αγώνα για τη θεμελίωση της ελευθερίας ως ύψιστης αξίας στις πολιτικές μας κοινωνίες!

Εισαγωγή στον καπιταλισμό

Eamonn Butler

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας έχει θολή εικόνα για τον καπιταλισμό. Και πολλοί στην Αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, αφιερώνονται στην ανατροπή του. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, διότι, όπως υποστηρίζει ο Eamonn Butler σε αυτή την Εισαγωγή στον Καπιταλισμό, αποτελεί το θεμέλιο της ευημερίας μας και της φιλελεύθερης, συνεργατικής και δυναμικής κοινωνίας μας. Πολλές επικρίσεις του καπιταλισμού βασίζονται σε συνήθεις παρανοήσεις της έννοιάς του, μερικές από τις οποίες συμμερίζονται ακόμη και υποστηρικτές του καπιταλισμού.

Γραμμένο σε απλή γλώσσα και χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενη γνώση οικονομικών, το βιβλίο αυτό βοηθά τους αναγνώστες να ξεπεράσουν αυτές τις παρανοήσεις. Εξηγεί τη φύση του κεφαλαίου –τη δημιουργία, συντήρηση και καταστροφή του– και τον ρόλο που παίζουν οι αγορές και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στο να κάνουν τον καπιταλισμό να λειτουργήσει.


Το μεγάλο κραχ

Μεγάλοι μύθοι της μεγάλης ύφεσης

Lawrence W. Reed
 

Το 1928 ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς κατέρρευσε. Ο Πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ που κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση απέφυγε να παρέμβει στην οικονομία για να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα εκείνη να επιδεινωθεί. Ωσπου ήρθε τελικά ο Φράνκλιν Ρούζβελτ και με μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική κρατικής παρέμβασης έβαλε τέλος στην κρίση, οδήγησε την οικονομία στην ανάκαμψη και έσωσε τον καπιταλισμό από τον εαυτό του. Αυτή, συνοπτικά, ήταν η επί δεκαετίες κυρίαρχη αφήγηση για τη μεγάλη - και μοιραία για τον κόσμο - οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου. Είναι όμως αληθής; Οχι, απαντά ο Λόρενς Ριντ σε αυτό το συναρπαστικό μικρό βιβλίο. Δεν ήταν η ελεύθερη οικονομία η αιτία της κρίσης, αλλά η κακοδιαχείριση της οικονομίας από το κράτος. Δεν ήταν ο Χούβερ ένας αταλάντευτος οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, αλλά αντιθέτως ήταν εκείνος που ξεκίνησε την πολιτική του κρατικού παρεμβατισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολιτική η οποία θα διευρυνόταν από τον Ρούζβελτ.

Και αυτή η παρεμβατική πολιτική, όχι μόνο δεν έσωσε την οικονομία, αλλά ήταν αντιθέτως υπεύθυνη για τη μετατροπή της κρίσης του 1928 σε μια μακρά οικονομική αγωνία με ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.

Το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ταραγμένη περίοδο βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Και ένα βιβλίο το οποίο αμφισβητεί με περιεκτικό, προσιτό και ισχυρό τρόπο τις κυρίαρχες αντιλήψεις πάνω στο θέμα, αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά και να προβληματίσει.