Ταραχές σε φυλακές στον Ισημερινό - 27 οι νεκροί

Ταραχές σε φυλακές στον Ισημερινό - 27 οι νεκροί

Οι αρχές του Ισημερινού αύξησαν χθες Παρασκευή σε 27 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των φυλακισμένων που εξεγέρθηκαν σε δύο φυλακές την Τετάρτη, εξέλιξη που ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σωφρονιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα στις ταραχές «19 πρόσωπα τα οποία στερούνταν την ελευθερία τους έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα δι’ απαγχονισμού» στη φυλακή στο Κοτοπάξι (κεντρικά), ενημέρωσε μέσω Twitter η υπηρεσία φυλακών (SNAI).

Οκτώ θάνατοι καταγράφηκαν υπόψιν σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Γουάγιας (νοτιοανατολικά).

Επιπροσθέτως, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ αστυνομικοί, ενώ μια αστυνομικός υπέστη σεξουαλική επίθεση.

Ως εδώ οι αρχές έκαναν λόγο για 22 νεκρούς. Σύμφωνα με τον Οσβάλντο Κορονέλ, τον κυβερνήτη στην επαρχία Κοτοπάξι, κι άλλα πτώματα βρέθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, κάτι που εξηγεί γιατί δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο επίσημο απολογισμό.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο φυλακισμένος που βρέθηκε κρεμασμένος κατά τα πρώτα στοιχεία ήταν «ο δράστης» του βιασμού της υπαξιωματικού της αστυνομίας.

Χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς ήταν οι έγκλειστοι που απέδρασαν από τη φυλακή στην Κοτοπάξι, η SNAI ανέφερε πως 86 βρέθηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στα κελιά.

Αξίζει να επισημανθεί πως αντιμέτωπος με την κατάσταση στις φυλακές ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις φυλακές, προκειμένου «να κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την αποκατάσταση της τάξης» σ’ αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισημερινός μετρά περίπου 60 φυλακές με ονομαστική χωρητικότητα 29.000 θέσεων. Αλλά οι πλεονάζοντες κρατούμενοι είναι γύρω στο 30%, καθώς το σύνολο των εγκλείστων είναι 38.000 και φρουρούνται από περίπου 1.500 φύλακες ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 4.000 για να μπορεί να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος.

Τον Φεβρουάριο υπόψιν, σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν σκοτωθεί 79 φυλακισμένοι μέσα σε μια μέρα. Τα επεισόδια εκείνα είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα αποκεφαλισμένα, κι είχαν αποκαλύψει την ισχύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά στις φυλακές, όπου το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των εγκλείστων είναι οξυμένο.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού.