8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Τα σενάρια αποκλιμάκωσης της Όμικρον

Τα σενάρια αποκλιμάκωσης της Όμικρον
Shutterstock

Τα πρώτα δείγματα, δείχνουν ότι η Όμικρον ολοκληρώνει σιγά σιγά τον κύκλο της με τις καταγραφές των ημερησίων κρουσμάτων να παρουσιάσουν σταθεροποίηση ή ακόμα και πτώση σε μία πληθώρα πόλεων, όπως η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον.

Το κύμα νέων κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα. Επιδημιολόγοι όπως ο Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η κορύφωση των κρουσμάτων είναι κοντά και στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια «βουτιά», όπως ακριβώς συνέβη και στη Νότια Αφρική.

Μια συμμετρική άνοδος και πτώση κρουσμάτων τύπου V φαίνεται ως μια πολύ ωραία ιστορία, αλλά μάλλον είναι λάθος, όπως αναφέρει το Atlantic.

Η πτώση είναι απίθανο να είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος, σημειώνει ο Σάαντ Ομέρ, επιδημιολόγος στο Γέιλ.

Δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πρόβλεψης σχετικά με το πως θα κινηθεί στη συνέχεια ο ιός. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την κορυφή. Και «όσο πιο μακριά θέλουμε να προβάλουμε το μέλλον, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει», σημειώνει η Λόρεν Μάγιερς, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το πώς μπήκαμε στο κύμα θα επηρεάσει το πώς θα βγούμε από αυτό. Στη διαδρομή προς την κορύφωση, η Όμικρον διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα: Μεταδίδεται γρήγορα και παρακάμπτει πολλά από τα αντισώματα εμβολιασμένων και νοσήσαντων.

Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα κορυφώθηκαν γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια παρουσίασαν πτώση. «Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η Νότια Αφρική», σημειώνει η Μάγια Ματζούμντερ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ. Μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί σε σχέση με τη Νότια Αφρική, αλλά είναι επίσης γηραιότερος. Ακόμη, τα προφίλ υγείας, οι ιατρικές υποδομές και οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον έλεγχο του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και ο τρόπος ζωής των κατοίκων τους.

Μετά την κορύφωση, «τουλάχιστον η αρχική κατηφόρα θα είναι απότομη», τονίζει ο Γιόναταν Γκραντ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ. Η καμπύλη σε εθνικό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «πόσο χρόνο χρειάζεται για να διεισδύσει σε διάφορα μέρη της χώρας», σημειώνει η Νάταλι Ντιν, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory. Μια πτώση που μοιάζει με γκρεμό μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια σειρά κυλιόμενων λόφων.

Η ισοπέδωση της καμπύλης θα κριθεί και από τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα. Οι μάσκες βγαίνουν. Τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι χώροι αναψυχής ανοίγουν ξανά. Και καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από το χρονικό σημείο που εμβολιάσθηκαν ή μολύνθηκαν, ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό αυξάνεται. Ήδη, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Κάθε βήμα που κάνουμε τώρα θα καθορίσει πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε υψηλό σημείο σε αυτήν την καμπύλη και, τελικά, πού και πώς θα προσγειωθούμε όταν αυτή ισοπεδωθεί.