Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα
Μ. Σχοινάς

Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα

Με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter o Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα και ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να ανυψώνει την ανθρωπότητα και όχι να τη διαιρεί.

Η ανάρτηση έρχεται σαν απάντηση στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι «η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία σε δική της συνέντευξη χαρακτήρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό «ανενημέρωτο σε σχέση με τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει ταχθεί και ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ που σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».