Τα «χρυσά παπούτσια» του Λεβαντόφσκι ψάχνουν αντικαταστάτη

Τα «χρυσά παπούτσια» του Λεβαντόφσκι ψάχνουν αντικαταστάτη

Πολλοί προπονητές συλλόγων στην Ευρώπη γκρίνιαζαν με το «παράθυρο» των εθνικών ομάδων του Μαρτίου, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Η αρχική έγνοια τους ήταν οι μετακινήσεις παικτών λόγω του κορονοϊού και οι πιθανή καραντίνα που κάποιοι ενδεχομένως να έμπαιναν, λίγο πριν από την τελική ευθεία της σεζόν στα εγχώρια πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κανένας δεν είναι πιο προβληματισμένος από τον Χάνσι Φλικ, στο Μόναχο...

Ο κόουτς της Μπάγερν Μονάχου μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει δύο ισάξιες ενδεκάδες στη Βαυαρία, ωστόσο γνωρίζει καλά πως η συνθήκη που δημιουργήθηκε με τον τραυματισμό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με την Εθνική Πολωνίας αναιρεί ελαφρώς τη σκέψη του. Ο 32χρονος στράικερ πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, μετρώντας 42 γκολ σε 36 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά θα μείνει εκτός για τον επόμενο μήνα και η σημαντική απουσία του αναγκάζει τον Φλικ να ψάχνει για εσωτερικές λύσεις.

Οι πρωταθλητές Γερμανίας, Ευρώπης και κόσμου καλούνται στις επόμενες δύο εβδομάδες να αγωνιστούν σε καθοριστικά ματς. Το Σάββατο (3/4) φιλοξενούνται από τη Λειψία σε ντέρμπι που θα κρίνει πολλά στην «κούρσα» του τίτλου στη Μπουντεσλίγκα. Οι πρωτοπόροι Βαυαροί έχουν προβάδισμα 4β. από την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και του Ιμπραχίμα Κονατέ, με οκτώ ματς να απομένουν. Αμέσως μετά, η Μπάγερν θα συναντήσει σε έξι μέρες (7 και 13/4) την Παρί Σ.Ζ., στους προημιτελικούς του Champions League.

Η πρώτη σκέψη του Χάνσι Φλικ είναι να προωθήσει στο κέντρο της επίθεσης τον Τόμας Μίλερ. Ο αρχηγός της ομάδας του έχει αφομοιώσει πλέον τον ρόλο του παίκτη πίσω από τον βασικό φορ και συνήθως συνεισφέρει στην πίεση και επιθετικά αλλά και όταν η γερμανική ομάδα αμύνεται. Θεωρητικά, στα ματς με την Παρί που οι Γάλλοι θα επιδιώξουν την κατοχή, θα βρει χώρους, ενώ έχει αποδείξει πως δεν του λείπει η έφεση στο σκοράρισμα. Ωστόσο, ο 31χρονος Μίλερ έχει να παίξει ως κλασικό «εννιάρι» από το Euro του 2016, στο οποίο μάλιστα δεν σκόραρε, κάτι που τον υποχρέωσε να ομολογήσει πως «αισθάνθηκα άχρηστος για την Εθνική...» και να χάσει για λίγο την αυτοπεποίθησή του.

Πιθανή προώθησή του θα αναγκάσει τον Φλικ να καλύψει το κενό του στη μεσαία γραμμή με τον Τζαμάλ Μουσιάλα. Ομως δεν είναι βέβαιος ότι ο 18χρονος μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο σημαντικά ματς και ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι ίσως επιλέξει ένα πιο αμυντικογενές «4-3-3». Μονάχα που η προσθήκη σε αυτό ενός ακόμη αμυντικού χαφ μοιάζει με γρίφο, λόγω του τραυματισμού του Τολισό και του παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος των Χάβι Μαρτίνεθ και Ρόκα.

Το δεύτερο ενδεχόμενο στο μπλοκάκι του Φλικ είναι να τοποθετήσει στην επίθεση τον Σερζ Γκνάμπρι, ο οποίος έχει καλύψει και παλαιότερα τη θέση στη Μπάγερν και την Εθνική Γερμανίας. Το γρήγορο παιχνίδι του, σε συνδυασμό με την κυριαρχία στα χαφ των Μίλερ, Σανέ και Κομάν, θα κάνει προφανώς τους Βαυαρούς αρκετά επικίνδυνους στη δημιουργία. Ο 25χρονος Γκνάμπρι μοιάζει με τον πιθανότερο αντικαταστάτη του «Λέβα», παρά τον προ μηνών μυϊκό τραυματισμό του που τον άφησε για καιρό εκτός φόρμας.   

Η «καθαρή», λόγω ίδιας θέσης, λύση για τον Χάνσι Φλικ είναι ο Ερικ Μαξίμ Τσούπο – Μότινγκ. Ο 32χρονος φορ αποκτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Παρί Σ.Ζ., όμως σε 24 παιχνίδια στη σεζόν έχει σκοράρει μόλις πέντε φορές (μία στη Μπουντεσλίγκα, δύο στο Κύπελλο και δύο στο Champions League). Στα 14 ματς ήταν κεντρικός φορ, σε τρία έπαιξε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και σε επτά ως δεύτερος επιθετικός.

Ο Φλικ δεν είναι βέβαιος ότι ο Καμερουνέζος μπορεί να «φορέσει» τα «χρυσά παπούτσια» του Λεβαντόφσκι, όχι απλώς ως έφεση στο γκολ αλλά και για τη δυσκολία της κινητικότητάς του στο πρέσινγκ της Μπάγερν. Πολύ θα ήθελε, βεβαίως, αν τον επιλέξει, να τον δει να σκοράρει εναντίον της πρώην ομάδας του, όπως έκανε και στον περσινό τελικό του Champions League κόντρα επίσης στην Παρί ο Κίνγκσλεϊ Κομάν.