T. Ερντογάν: Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα

T. Ερντογάν: Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» δήλωσε προκλητικά την Κυριακή ο πρόεδρος Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να πάρουμε γυρίσουμε το παιχνίδι. Όμως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το skai.gr.

«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χάφταρ στην Ελλάδα... Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί με την προσπάθεια να δουν που θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά». 

«Οι συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη στο Βερολίνο είναι ένα 'σημαντικό βήμα' για την παγίωση μιας κατάπαυσης του πυρός» δήλωσε.
 
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες από την πλευρά  Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους «παραβιάζουν δημοσίως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι ηγέτες των κύριων χωρών που εμπλέκονται στην σύγκρουση στη Λιβύη συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και αποτροπής μιας μετατροπής της Λιβύης από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εκεί σε μια "δεύτερη Συρία".