Συνομιλία Ερντογάν με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο - Τι τους ζήτησε

Συνομιλία Ερντογάν με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο - Τι τους ζήτησε

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε στην Άντερσον ότι αναμένει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Άγκυρα μετά την εισβολή στη Συρία το 2019.

Νιινίστο: Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της

Αντίστοιχη επικοινωνία είχε ο Ερντογάν με το Νιινίστο, γνωστοποιώντας του ότι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από πλευράς του, ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι Άγκυρα και Ελσίνκι, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούν ο ένας στην ασφάλεια του άλλου και θα ενισχύσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. 

Επιπλέον, ολοκληρώνοντας την μεταξύ τους επικοινωνία, άδραξε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τους τρόπους εκδήλωσής της.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα διαφωνώντας με την ένταξη των δύο χωρών, αλλά οι δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με τη μαχητική ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.