Συνελήφθη ο 64χρονος μελισσοκόμος που προσήχθη ως ύποπτος για εμπρησμό
Φωτιά Σταμάτα - Ροδόπολη

Συνελήφθη ο 64χρονος μελισσοκόμος που προσήχθη ως ύποπτος για εμπρησμό

Σε σύλληψη μετατράπηκε, πριν από λίγο, η προσαγωγή 64χρονου Αλβανού μελισσοκόμου, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ο συλληφθείς, ο οποίος πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού, έχει μελίσσια στον λόφο πάνω από το νεκροταφείο της Σταμάτας, απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Όσον αφορά τα τέσσερα άτομα που είχαν προσαχθεί, αφέθηκαν ελεύθερα αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κοινοτάρχης Ροδόπολης Βαγγέλης Κλεφτάκης, έκανε λόγω για εμπρησμό καθώς η φωτιά ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή, δάσος πλησίον του κοιμητηρίου. Είναι «καθαρός εμπρησμός», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και κτίρια. Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάκη, κάποια από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, οι ιδιοκτήτες τους λείπουν διακοπές.

Τέλος, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η φωτιά προέκυψε από εμπρησμό. «Η φωτιά ξεκίνησε πιο ψηλά. Από μαρτυρίες κατοίκων ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια. Για μένα είναι εμπρησμός. Είμαστε στον στόχο για 4η – 5η φορά. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα υπήρχαν 4-5 μικροεστίες».

Στο μεταξύ, πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισήμαναν ότι «αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί (καύσιμης ύλης), όσοι είχαν γίνει, θα είχαμε νέο Μάτι», καθώς επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές έως στιγμής φέτος. 

Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ πηγές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε Διόνυσο, Ροδόπολη και Σταμάτα ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα επειδή προηγουμένους είχε γίνει καθαρισμός των περιοχών, στο πλαίσιο αντιπυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 Μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά, δημιουργώντας μια πύρινη λωρίδα μήκους 4 με 5 χιλιομέτρων. Προκλήθηκαν έτσι διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια και νέα πύρινα μέτωπα σε μια πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.