Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, 21:07

-A +A

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τζινπίνγκ με ατζέντα 16 συμφωνιών

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, 21:07
Συνάντηση Μητσοτάκη - Τζινπίνγκ με ατζέντα 16 συμφωνιών
-A +A

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών. Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να υπογραφούν 16 διμερείς συμφωνίες μέσα από τις οποίες αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων έχοντας στο επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά αλλά την αγορά της ενέργειας όπως και αυτή του διατροφικού τομέα.

Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στον τομέα του Τουρισμού με συμφωνία που θα αφορά στη διευκόλυνση και των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ σημαντική θεωρείται και το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουν  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Χε Λιφένγκ  που θα περιλαμβάνει σειρά έργων στα οποία θα εξεταστεί και η συμμετοχή Κινέζων επενδυτών.

Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει Κινέζοι επενδυτές για την ενέργεια και είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν συζητήσεις όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για τη ΔΕΗ. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, αλλά και Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου (ICBC),

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

To πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωί της Δευτέρας, στις 09:50, ο Κινέζος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, στις 11:10 ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 12.40 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα