7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό του Βελγίου

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό του Βελγίου

Η επισκόπηση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο με ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης της πολυδιάστατης συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και οι σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Βελγίου, Sophie Wilmès στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός και η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός & Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου συμφώνησαν στην ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού
Πιστοποιητικού έναντι του COVID-19.

Κατά τη συνάντησή τους εστίασαν, επίσης, στο μεταναστευτικό, και ειδικότερα στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, με απαραίτητη την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ακόμη, ο κ. Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Wilmès για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών καλής γειτονίας.

Ως προς το Κυπριακό, τόνισε ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη η ΕΕ να είναι ενεργά παρούσα στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.