Γερμανικά ΜΜΕ: Συμφωνία για την διάσωση της Lufthansa με 9 δισ. ευρώ - «Σύντομα αποφάσεις» λέει η Μέρκελ

Συμφωνία για την διάσωση της Lufthansa με 9 δισ. ευρώ - «Σύντομα αποφάσεις» λέει η Μέρκελ

Την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών επιχειρήσεων υπερασπίστηκε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην περίπτωση της Lufthansa, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, υπήρξε νωρίτερα σήμερα συμφωνία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε πολύ γενναία τις ενέργειες διάσωσης, καθώς θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει απόψεις που θέλουν την Κίνα και τις ΗΠΑ να ενισχύουν πιο δυναμικά τις εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Lufthansa, η Καγκελάριος επισήμανε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες τόσο με την εταιρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση. «Θα σας συμβούλευα να περιμένετε το τέλος των συνομιλιών. Δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι έτοιμη η απόφαση», δήλωσε.

Der Spiegel: 9 δισ. το πακέτο βοήθειας στην Lufthansa

Με ποσοστό 25% συν μία μετοχή και διάθεση επιπλέον κεφαλαίων θα συμμετέχει το γερμανικό κράτος στην ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ενώ το κράτος θα κατέχει και δύο θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο αλλά και το δικαίωμα βέτο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του γερμανικού μέσου, το πακέτο βοήθειας που θα διαθέσει στην εταιρία, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ανέρχεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα 9 δισ. ευρώ, ενώ η είσοδος του κράτους στην Lufthansa θα πρέπει να εγκριθεί και από τους μετόχους της, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι υφυπουργός της κυβέρνησης μεταβαίνει στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης στην εταιρία, ενώ επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης, επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει πολύ γρήγορα τελική συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η εφαρμογή της.