Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, 14:14

-A +A

Συμφωνία εκλογικής συμμαχίας με δύο κόμματα της ιταλικής δεξιάς έκλεισε ο S. Berlusconi

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, 14:14
Συμφωνία εκλογικής συμμαχίας με δύο κόμματα της ιταλικής δεξιάς έκλεισε ο S. Berlusconi
-A +A

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi έκλεισε χθες το βράδυ με δύο κόμματα της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής δεξιάς συμφωνία εκλογικής συμμαχίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Μόλις υπέγραψα με τον Matteo Salvini και την Giorgia Meloni το εκλογικό πρόγραμμα της κεντροδεξιάς. Μαζί θα νικήσουμε!», έγραψε ο ιταλός μεγιστάνας κάτω από φωτογραφία όπου εμφανίζεται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής προσκείμενης στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας Λέγκα του Βορρά Matteo Salvini και της προέδρου του μικρού κόμματος της δεξιάς Fratelli d'' Italia Τζόρτζια Μελόνι.

Το περιεχόμενο του εκλογικού προγράμματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά προβλέπει την θέσπιση ενός «flat tax», ενιαίου φόρου εισοδήματος, ύψους 23% και την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, του νόμου Φορνέρο του 2011, ο οποίος αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης.

Ο Silvio, αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στην κατάργηση του νόμου Φορνέρο, η οποία είναι πιθανόν να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τελικά αναγκάσθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των συμμάχων του.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη χθες το βράδυ, δεν απάλειψε όλα τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στο Forza Italia, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή δεξιά, και τη Λέγκα του Βορρά και το Fratelli d'' Italia, που εκπροσωπούν την ριζοσπαστική, εθνικιστική δεξιά.

Ο 81χρονος Silvio Berlusconi και ο 44χρονος Matteo Salvini εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το όνομα του πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης. Ο επικεφαλής της Λέγκα διεκδικεί το πόστο εάν το κόμμα του ξεπεράσει σε αριθμό ψήφων την Forza Italia, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον προορίζει για το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Silvio Berlusconi δηλώνει ότι έχει στον νου του κάποιον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θέλει να τον αποκαλύψει.

Η συμμαχία της κεντροδεξιάς βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με το 35% περίπου των ψήφων, ποσοστό που δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει στον συνασπισμό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του εκλογικού νόμου που υιοθετήθηκε πέρυσι και είναι ένα κοκτέιλ αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

 

 
-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα