Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Οι δράστες της επίθεσης στην Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Οι δράστες της επίθεσης στην Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζοντας μια «ειδεχθή» ενέργεια εναντίον πολιτών.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και χορηγοί των εγκληματικών τρομοκρατικών ενεργειών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ, καλώντας «όλα τα κράτη» να «συνεργαστούν στο θέμα αυτό».

«Η σκόπιμη στοχοθέτηση των αμάχων και του προσωπικού που βοηθά στον απεγκλωβισμό πολιτών είναι ιδιαίτερα ειδεχθής και πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το όργανο του ΟΗΕ «επανέλαβε τη σημασία να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί ότι (η χώρα) δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθεί ή δεχθεί επίθεση μια χώρα».

«Καμιά οργάνωση ή Αφγανός δεν πρέπει να στηρίξει τους τρομοκράτες που δρουν σε οποιαδήποτε χώρα», υπογράμμισε το Συμβούλιο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη την Πέμπτη για την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες αρμόδιοι για την ασφάλεια μιας τεράστιας επιχείρησης απεγκλωβισμού Αφγανών πολιτών από τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν τον απεγκλωβισμό με πλήρη ασφάλεια των πολιτών».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία) για να συνεδριάσουν τη Δευτέρα με θέμα τη χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση στην Καμπούλ, ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι εργάζονται σε ένα σχέδιο απόφασης για το Αφγανιστάν.