Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 13:22

-A +A

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Συμβιβαστείτε με την Ιστορία σας για να μην ξαναγίνουν Γενοκτονίες

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 13:22
Συμβιβαστείτε με την Ιστορία σας για να μην ξαναγίνουν Γενοκτονίες
-A +A

Για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» όσον αφορά τη Γενοκτονία των Ποντίων κατηγορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ την Άγκυρα, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που χαρακτήρισε «παραλήρημα» τις δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τα αιματηρά γεγονότα.

Επισημαίνει ακόμα πως η Τουρκία οφείλει -όπως όλοι- «να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. 

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει  σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Στο μεταξύ, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε με τον πλέον  κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας με αφορμή την ανάρτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι  που είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το κάψιμο τουρκικής σημαίας από μικρή μερίδα πολιτών.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα