Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας υπό τη Δ. Μιχαηλίδου

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας υπό τη Δ. Μιχαηλίδου

Μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίας, καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχουν και μεταξύ άλλων τόνισε: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε, παραμένουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας.

Ο ρόλος του ΕΣΑνΥ είναι πολύτιμος, καθώς μπορεί να συμβάλει με την τεχνογνωσία του σε ζητήματα διαδικασιών που αφορούν το επιχειρησιακό πεδίο, ώστε η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών να γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, στις συνεδριάσεις του ΕΣΑνΥ θα τηρούνται, πλέον απαρέγκλιτα, υπογράφοντα πρακτικά. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, είμαι βέβαιη, όμως ότι το Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στα καθήκοντά του. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαι δίπλα σας».

Στην κορυφή της ατζέντας των προς συζήτηση θεμάτων, όπως αποτυπώθηκαν και στην ομιλία της κ. Μιχαηλίδου, τέθηκαν η έναρξη του συνταιριάσματος των παιδιών με τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς και η πορεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι αξιοσημείωτο ότι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, τα μέλη του ΕΣΑνΥ έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα εν λόγω ζητήματα και υπεισήλθαν στην ουσία των θεμάτων αυτών.

Κατά τη συνεδρίαση, τονίστηκε η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το θεσμό της αναδοχής, ώστε να υπάρξει υπέρβαση της λανθασμένης θεώρησής της αποκλειστικά ως προσταδίου της υιοθεσίας. «Είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτό κοινωνικά ότι ο κανόνας είναι η αναδοχή να λειτουργεί κατά βάση υποστηρικτικά προς τη φυσική οικογένεια, έως ότου αυτή σταθεί και πάλι στα πόδια της» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι στη νέα σύνθεση τού ΕΣΑνΥ περιλαμβάνονται καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου της παιδικής προστασίας, ενώ, με απόφαση τής υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, δεν περιλαμβάνονται εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων παιδικής προστασίας, οι οποίοι, ωστόσο, μπορούν να καλούνται σε ακρόαση κατά περίπτωση, προκειμένου το ΕΣΑνΥ να επιτελεί το έργο του ανεξάρτητα και ανιδιοτελώς.

Πρόεδρος του ΕΣΑνΥ είναι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ενώ συμμετέχουν ακόμα οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας που διαθέτουν δομές παιδικής προστασίας (Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και εκπρόσωπος της αρμόδιας διεύθυνσης εποπτείας ΟΤΑ β' βαθμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, ρόλος τακτικού μέλους χωρίς δικαίωμα ψήφου προβλέπεται για τη βοηθό Συνήγορο του Πολίτη του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ εκπροσωπείται και η UNICEF, μέσω ανεξάρτητου παρατηρητή, επίσης χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ