Κύπρος - Γαλλία: Στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή του «Charles De Gaulle»

Στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή του «Charles De Gaulle»

Κυπρογαλλική άσκηση αεράμυνας, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο. Πρόκειται για την τρίτη κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Γαλλίας στο FIR Λευκωσίας, με την ονομασία Τάλως 1 - 2020.

Στην άσκηση συμμετέχουν γαλλικά αεροσκάφη Rafale που απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle καθώς και η κυπριακή Εθνική Φρουρά. Στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου εκτός από το αεροπλανοφόρο βρίσκονται και άλλα γαλλικά πολεμικά πλοία.

Σκοπός της άσκησης, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σ. Αγγελίδης, είναι «το πλήγμα εικονικών στόχων από γαλλικά αεροσκάφη, με ενεργοποίηση της κυπριακής αεράμυνας». Κατά την κοινή άσκηση η Εθνική Φρουρά της Κύπρου χρησιμοποιεί τα συστήματα αεράμυνας ώστε να ελεγχθούν οι δυνατότητες τους έναντι εικονικών αεροπορικών πληγμάτων..

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες η Γαλλία και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για αγορά πυραύλων EXOCET και MISTRAL από την κυπριακή Εθνική Φρουρά, ενώ προχωρά και η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί για φιλοξενία γαλλικών πολεμικών πλοίων.

Δείτε βίντεο:

Φωτογραφία: AP