8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Στράγγιξε τα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ και δανείζει τώρα διπλάσιας αξίας τίτλους έναντι ρευστού

Στράγγιξε τα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ και δανείζει τώρα διπλάσιας αξίας τίτλους έναντι ρευστού
Shutterstock

Τελικά, οι διαμαρτυρίες και οι φωνές στην ΕΚΤ για τα επιτόκια και τα προγράμματα αγορών ομολόγων, δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον πληθωρισμό αλλά με το κοινό συμφέρον των traders και των dealing rooms; Η ΕΚΤ το αποφάσισε και θα δανείσει διπλές ποσότητες κρατικών ομολόγων αποδεχόμενη εγγυήσεις σε ρευστό έως και 150 δις ευρώ από 75 δις ευρώ που ήταν έως τώρα.

Η ΕΚΤ έχει στραγγίξει την αγορά από ομόλογα και τίτλους και οι πράξεις swap, τα arbitrage και οι πρακτικές που περιλαμβάνουν κάποιο είδος αγοράς ή επαναγοράς κάποιο σορτάρισμα ίσως, είναι σχεδόν αδύνατες. Πράξεις σε παράγωγα επί των τίτλων είναι αδύνατες επίσης. Εξαιρετικά δύσκολες είναι και τοποθετήσεις σε ασφαλείς τίτλους ευρύτερα, ενώ δε βρίσκεις ομόλογο με θετική απόδοση.

Γενικά οι traders αν ήθελαν δε θα μπορούσαν να ποντάρουν σε πτώση των ομολόγων, παρά τα δυσάρεστα νέα για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τον προκαλούμενο πληθωρισμό.

Ωστόσο, η ΕΚΤ πήρε μέτρα και διπλασίασε το ποσό ρευστού ως εγγύηση που δέχεται για τα δυσθεώρητα ευρωπαϊκά ομόλογα. Σύμφωνα με το Bloomberg οι traders έπνεαν μένεα για τις αντισυμβατικές πολιτικές της ΕΚΤ, αλλά δέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση το νέο, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έλλειψη τίτλων έχει αυξήσει τις διακυμάνσεις στα παράγωγα των γερμανικών δεκαετών με το volatility να εκτινάσσεται στα υψηλά 18 μηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η απόφαση ήταν αναμενόμενη πλην καθυστερημένη. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο Bloomberg ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού επιτοκίου στη Commerzbank AG. Πρόσθεσε ότι «η απόφαση υπογραμμίζει πως οι αρχές ασχολούνται με την υπόθεση και δεν κωφεύουν στα παράπονα της αγοράς».

Στο μεταξύ οι αναλυτές στρατηγικής της Citigroup, εκτιμούν ότι σχεδόν όλες οι φετινές πωλήσεις ομολόγων με διάρκεια 30 έως 50 ετών θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λόγω της έλλειψης διαθέσιμου χρέους με υψηλότερη απόδοση.

Οι αγορές αντέδρασαν μετά το νέο. Τα swap μεταξύ διετών γερμανικών τίτλων και ισοδύναμων είχε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το Μάρτιο του 2020.

Ενώ το τριμηνιαίο Euribor αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα βάσης μετά την πτώση ρεκόρ μείον 0,573% στην αρχή του μήνα.