8ος χρόνος, ημέρα 2482η
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Στο τραπέζι των G7 η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού

Στο τραπέζι των G7 η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού
Φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι εταίροι του στην ομάδα των Eπτά (G7) θα συμφωνήσουν σε απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, σύμφωνα με πηγή με γνώση του ζητήματος, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της G7 ξεκινά την Κυριακή στην Άνω Βαυαρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συσπειρώσει την παγκόσμια κοινότητα επιβάλλοντας γρήγορο και σημαντικό οικονομικό κόστος στη Ρωσία, προκειμένου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πηγή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για απαγόρευση της εισαγωγής νέου χρυσού στις ΗΠΑ την Τρίτη, σε μια κίνηση που στοχεύει στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία εμποδίζοντας τη συμμετοχή της στην αγορά χρυσού.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την πληροφορία αυτή στο Reuters.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία δεν έχουν στοχεύσει άμεσα τις εμπορικές αποστολές χρυσού, αλλά πολλές τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες και διυλιστήρια έχουν σταματήσει να συναλλάσσονται σε ρωσικό χρυσό μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο χρυσός αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που διατηρούνται στο εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Οι μετοχές των ρωσικών χρυσωρυχείων που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό έχουν καταρρεύσει φέτος εν μέσω δυσκολιών, όπως η πώληση χρυσού και η αποπληρωμή δανείων σε τράπεζες που έχουν επιβληθεί.

Η Ρωσία παράγει περί το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν τριπλασιαστεί από τότε που προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού θα είναι η τελευταία από τις πολλές κυρώσεις που στοχεύουν τη Μόσχα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στην οποία έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί χιλιάδες άνθρωποι.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος που η Ρωσία που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας», έχουν βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεις και πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί σε ουκρανικές πόλεις που είχαν καταληφθεί και εγκαταλείφθηκαν. Η Μόσχα πάντως, εξακολουθεί να αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και υποστηρίζει ότι οι θηριωδίες έχουν σκηνοθετηθεί.

Πηγή: Reuters