Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Ν. Χαρδαλιάς - Κ. Ζέρβας: Έως αύριο αποφάσεις για νέα μέτρα

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Ν. Χαρδαλιάς - Κ. Ζέρβας: Έως αύριο αποφάσεις για νέα μέτρα
Ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Eurokinissi

Στην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη. Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας έκανε λόγο για «τρίτο κύμα κορονοϊού» που «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως σήμερα ή αύριο θα ληφθούν αποφάσεις για εφαρμογή νέων μέτρων.

Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «βρισκόμαστε στο κίτρινο το οποίο γίνεται πορτοκαλί. Υπάρχει προβληματισμός και από την κυβέρνηση. Ξεφεύγουν τα πράγματα. Είναι ανησυχητικά τα στατιστικά».

Όπως είπε, «ένα στα δύο θετικά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι νέοι άνθρωποι από 16 έως 29 ετών» και έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 33 ετών. Αυτό είναι ανησυχητικό τεστ γιατί δεν νοσούν, δεν κάνουν τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων εντός των επόμενων ημερών. «Δεν δαιμονοποιούμε τους νέους. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά» είπε, ενώ απατώντας στο γιατί δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο στη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τόνισε: «Οι τηλεδιασκέψεις γίνονται για να συζητηθεί όλη η πληροφορία. Σήμερα, αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις. Υπάρχουν οι συνταγές και εκεί που δεν πειθαρχούμε θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Κακώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη επισημάνθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης και συνωστισμών που παρατηρείται, διαφορετικά η Θεσσαλονίκη θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 3 όσον αφορά τα μέτρα και τους περιορισμούς.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι προς το παρόν, η Θεσσαλονίκη παραμένει στο επίπεδο συναγερμού 2, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «δεν θα ληφθούν προς το παρόν νέα αυστηρότερα μέτρα, αλλά να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ήδη ισχύοντα». 

Η ανησυχία ωστόσο είναι έντονη. Η τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους είναι αυξητική, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 33 έτη. Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο Σέρρες και Κοζάνη 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίκεντρο της επιδημίας παραμένει σταθερά η Αθήνα, στην οποία καταγράφηκαν για ακόμα μία ημέρα τα περισσότερα κρούσματα, ενώ επιδημιολογικά επιβαρυμένο φορτίο παρουσιάζουν και οι Θεσσαλονίκη, Σέρρες , Κοζάνη. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

- 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- Από 1 κρούσμα οι Π.Ε.: Χίου, Φωκίδας, Σποράδων, Αργολίδας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θήρας, Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς, Κιλκίς, Κω, Λασιθίου Λέσβου (συνδέεται με γνωστή συρροή), Μαγνησίας, Μυκόνου, Ροδόπης και Σάμου

- 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση