Στη «γραμμή» Μπάιντεν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας: Προτείνουν συνεργασία με την Ευρώπη απέναντι στην Κίνα

Στη «γραμμή» Μπάιντεν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας: Προτείνουν συνεργασία με την Ευρώπη απέναντι στην Κίνα

Τη στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη ως τη καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της Κίνας υποδεικνύουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μια πρόταση που συνάδει με τις απόψεις του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

"Καμία πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις που συνεπάγεται η άνοδος της Κίνας", επισημαίνει η έκθεση. "Ο μόνος τρόπος είναι μέσω της συνεργασίας. Η ασφάλεια και ευημερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προϋποθέτει την ανανέωση των μεταξύ μας δεσμεύσεων και να δεσμευθούμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά όλα τα εργαλεία για να επιτύχουμε", αναφέρει η έκθεση την οποία επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.

"Oι ΗΠΑ και η Ευρώπη - έχτισαν την σημερινή παγκόσμια τάξη όχι την Κίνα ", δήλωσε σε συνέντευξή του ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. "Η παγκόσμια τάξη που έχουμε, με βάση τη δημοκρατία και με βάση το κράτος δικαίου, είναι εκεί που πρέπει να πάει αυτός ο πλανήτης εάν πρόκειται να έχει μέλλον".

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ρις έχει συνεργαστεί πολλά χρόνια με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος, υπήρξε ως Γερουσιαστής πρόεδρος στην συγκεκριμένη επιτροπή.

Ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος της ομάδας μετάβασης του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε με αφορμή την έκθεση "Ο εκλεγμένος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο για να πραγματοποιήσει αυτήν την προσέγγιση". 

Η έκθεση παρουσιάζει σειρά προτάσεων για τη διπλωματία, εμπόριο και τεχνολογία, όπως την ανάκληση του χαρακτηρισμού της Κίνας ως αναπτυσσόμενης χώρας και την επαναξιολόγηση των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις.

"Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επωφελείται της θέσης της, σε βάρος άλλων παικτών της αγοράς και σε βάρος άλλων, πραγματικά αναπτυσσομένων χωρών", επισημαίνει το πάνελ των γερουσιαστών.

Η έκθεση συστήνει τριμερείς εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συντονισμό σε ζωτικής σημασίας τεχνολογία και εφαρμογής ελέγχων στις εξαγωγές.