Στη δίνη σκανδάλου η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νορβηγίας

Στη δίνη σκανδάλου η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νορβηγίας

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη την παραίτησή της, καθώς κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από υπηρεσιακή κατοικία, την οποία πιθανόν δεν δικαιούτο.

Η παραίτηση της Έβα Κρίστιν Χάνσεν, του Εργατικού Κόμματος, έναν μήνα μετά την εκλογή της στην προεδρία του Storting, του νορβηγικού κοινοβουλίου, έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση από την αστυνομία της έναρξης έρευνας.

«Εκτιμώ πως είναι απαράδεκτο το Storting να έχει μία πρόεδρο που βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας», δήλωσε η Χάνσεν, στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Συνεπώς, επικοινώνησα με τον ηγέτη του κόμματός μου και τον ενημέρωσα πως θα αποσυρθώ από την προεδρία του Storting», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Adresseavisen αποκάλυψε πως η Χάνσεν, όταν ήταν επαρχιακή βουλευτής, συνέχιζε να επωφελείται από υπηρεσιακή κατοικία στο Όσλο, μετά το 2014, ενώ είχε αγοράσει εκείνη τη χρονιά με τον σύζυγό της σπίτι στο Σκι, σε απόσταση 29 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Οι κανονισμοί για την υπηρεσιακή κατοικία

 

Οι κανονισμοί που ισχύουν στη Νορβηγία προβλέπουν πως μονάχα οι βουλευτές που ζουν σε απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων από το Όσλο έχουν δικαίωμα να τους παραχωρείται υπηρεσιακή κατοικία από το κοινοβούλιο.

Η Χάνσεν, που δήλωσε την αλλαγή διεύθυνσης το 2017, υποστήριξε πως δεν κατανόησε καλά τον κανονισμό.

Διάφοροι βουλευτές στη Νορβηγία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πρόσφατα για ανάλογες υποθέσεις, όμως ένα μέρος της αντιπολίτευσης, ιδίως η λαϊκιστική δεξιά, ζητούσε την αποχώρηση της Χάνσεν, επισημαίνοντας το παράδειγμα που αποτελεί ως δεύτερη τη τάξει προσωπικότητα του κράτους, πίσω από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η αστυνομία του Όσλο γνωστοποίησε σήμερα πως ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει αν αυτοί οι κοινοβουλευτικοί είναι ένοχοι για «απάτη ή κάποια άλλη παραβίαση του νόμου» σε σχέση με τις υπηρεσιακές κατοικίες.