Στα υψηλά επταετίας ο χρυσός

Στα υψηλά επταετίας ο χρυσός

Πλώρη για τα υψηλά του 2012 έχει βάλει ο χρυσός,  καθώς χθες έφθασε τα 1748 δολάρια /ουγγιά με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 1795 μονάδες.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: O πρώτος είναι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, με την έκθεση του ΔΝΤ να κάνει λόγο για ύφεση 6,1% συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2020. 

Ο δεύτερος είναι τα μέτρα τόνωσης των Κεντρικών Τραπεζών. Ο χρυσός θεωρείται συχνά ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού και της « υποβάθμισης» του νομίσματος, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια μείωσαν ταυτόχρονα το κόστος διακράτησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Carsten Fritsch , αναλυτής της Commerzbank « Η πλημμύρα των νέων χρημάτων που εκτυπώνονται ψηφιακά από τις Κεντρικές τράπεζες και το τεράστιο χρέος από τα κράτη για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού, βοηθούν τον χρυσό».

Ακόμα πιο εύστοχος ο Ole Hansen, αναλυτής της Saxo Bank, συνέδεσε την άνοδο του χρυσού με την έναρξη των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι τυχόν αδυναμία τους πιθανότατα να πυροδοτήσει εκ νέου την ανάγκη αντιστάθμισης.

Κάπως έτσι ξεπεράστηκαν οι ανησυχίες του Μαρτίου, όταν λόγω margins calls υπήρξαν εκροές από funds με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να τεστάρει την στήριξη της ζώνης των 1450- 1476 δολαρίων/ουγγιά, επιβεβαιώνοντας την για άλλη μια φορά.

Επιπλέον η τιμή του χρυσού ταλαιπωρήθηκε από τους  προβληματισμούς όσον αφορά το γεγονός ότι οι ανά τρίμηνο αυξητικές μεταβολές στο ποσοστό των αποθεμάτων του επίσημου τομέα- Κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί- σε χρυσό τον Ιανουάριο ανήλθαν σε μόλις 67 μετρικούς τόνους, που αποτελούν τον πλέον αργό ρυθμό αύξησης από τον Αύγουστο του 2018. 

Ο επίσημος τομέας είναι κάτοχος περίπου του ενός πέμπτου του χρυσού που έχει εξορυχθεί παγκοσμίως και ήταν το 2019 ο μεγαλύτερος αγοραστής, μετά τους αγοραστές κοσμημάτων. Η μείωση του ρυθμού των αγορών λοιπόν από τον επίσημο τομέα, άρχισε να πυροδοτεί σενάρια του τύπου ότι,  αν οι Κεντρικές τράπεζες και οι Διεθνείς Οργανισμοί μετατραπούν σε καθαρό πωλητή, όπως στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν ελεύθερη πτώση. 

Σιγά σιγά ξεκίνησε  η κουβέντα λοιπόν μήπως οι «μεγάλοι παίκτες» χάνουν τη διάθεση τους για το πολύτιμο μέταλλο. Μια κουβέντα που πριμοδοτήθηκε από το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες όπως εκείνες  της Ρωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών τους.

Ο λόγος που η στήλη δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτά τα σενάρια, είναι ότι για  τη δεδομένη χρονική περίοδο τουλάχιστον ήταν υπερβολικά. 

Είναι γεγονός ότι η διάθεση για αγορά χρυσού από πλευράς επίσημου τομέα  ήταν πολύ μεγάλη την τελευταία δεκαετία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους «παίκτες» δεν αποκλείεται να έχουν αγγίξει πλέον επίπεδα, στα οποία η διάθεσή τους για αγορές χρυσού να εξαντλείται. 

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας για παράδειγμα  διαθέτουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε μορφή χρυσού, υπερβαίνοντας τα όρια που θα χρειάζονταν για να εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκιά τους και να διαχειρίζονται τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Άλλωστε μια Κεντρική Τράπεζα συνήθως δεν χρειάζεται να διαθέτει περισσότερο από 5% έως 10% των αποθεμάτων της σε χρυσό, εντούτοις πολλές εξ αυτών διαθέτουν μεγαλύτερα ποσοστά 

Κάποιες άλλες όμως όχι. Οι μεγάλες οικονομίες στην ανατολική Ασία εξακολουθούν να διατηρούν αποθέματα χρυσού σε μονοψήφια επίπεδα. Οποιαδήποτε στροφή προς πιο επιθετικές αγορές από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν ή η Νότια Κορέα θα προσέφερε νέα στηρίγματα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, παρά την χαλάρωση της αγοραστικής διάθεσης από τη Ρωσία ή του Καζακστάν. 

Κλείνοντας τα σενάρια περί της όρεξης των Κεντρικών Τραπεζών για αγορές χρυσού, θα επανέλθουμε στο ότι, όσο η έλλειψη ορατότητας όσον αφορά τη διάρκεια της πανδημίας συνεχίζεται, είναι λογικό η ζήτηση  για τ’ασφαλή καταφύγια να έχει επανέλθει.

Οι συμμετοχές στο SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, αυξήθηκαν σε 1.009,70 τόνους τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013.

Η όρεξη βέβαια για τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο συντελείται παράλληλα με τα κέρδη των παγκόσμιων αγορών, οι οποίες προς το παρόν πανηγυρίζουν  τα καλύτερα των αναμενομένων κινεζικών macro συν το γεγονός ότι ορισμένες χώρες προγραμματίζουν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Η στήλη ανυπομονεί να διαπιστώσει αν αυτή η σύμπλευση συνεχιστεί μετά το τέλος των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων και πάνω από όλα των προσδοκιών για την εταιρική κερδοφορία τα δύο επόμενα τρίμηνα.


*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.