Στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση για υποχρεωτικότητα και κίνητρα σε εμβολιασμένους
Επιτροπή Βιοηθικής

Στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση για υποχρεωτικότητα και κίνητρα σε εμβολιασμένους

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για πιθανή υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους παρέλαβε ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι η σχετική πρόταση θα αναρτηθεί το μεσημέρι στον ιστότοπο της Επιτροπής εντός της ημέρας.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, τη συλλογική ευθύνη και την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει ερώτημα προς την Επιτροπή για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμών ομάδων των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας, χωρίς να αποκλείεται σε αυτούς να προσθέτουν και εργαζόμενοι και άλλων κατηγοριών καθώς επίσης και κίνητρα σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Επιτροπή Βιοηθικής φέρεται, βάσει των ίδιων πληροφοριών, στην εισήγησή της να μην προτείνει απολύσεις σε περίπτωση μη εμβολιασμού, παρά μόνο εσωτερική μετακίνηση εάν ο μη εμβολιασμένος είναι σε υπηρεσία πρώτης γραμμής. 

Πληροφορίες, που επικαλείται η «Καθημερινή», σημειώνουν ότι η Επιτροπή, στην εισήγησή της, θα θέτει και τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα: να υπάρχει δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να κάνει όποιο εμβόλιο επιθυμεί, να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε ουδείς να χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο κατοικίας του και να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στόχος είναι η σχετική καμπάνια να τρέξει το καλοκαίρι ώστε το μέτρο να ισχύσει από το φθινόπωρο.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη περιοδεία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι γίνεται μία μεγάλη κουβέντα και μία μεγάλη συζήτηση για διευκολύνσεις και κίνητρα.

«Πιστεύω ότι αν απλά σκεφτούμε λίγο λογικά και αντιληφθούμε πόσο τεράστια επιτυχία ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε και έχουμε πολλά ασφαλή εμβόλια διαθέσιμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα οποία μας επιτρέπουν να αφήσουμε πίσω μας τους περιορισμούς που τόσο μας ταλαιπώρησαν, νομίζω ότι όλοι θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό, το σωστό για τους εαυτούς μας, το σωστό για τις οικογένειές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός

Απευθυνόμενες δε στη νεολαία, σημείωσε ότι θα αισθανθούν όλοι πολύ πιο ασφαλής, εφόσον είναι εμβολιασμένοι, «να ξανακάνει όλα αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να κάνει τόσο καιρό, να βγει, να διασκεδάσει, να περάσει έτσι ελεύθερα και χαλαρά».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία του εμβολιασμού ηλικιωμένων πολιτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν ακόμα.

«Θα ζητήσω και από εσάς σε τοπικό επίπεδο να μην απευθυνθούμε μόνο στους νέους, να απευθυνθούμε και στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι για διάφορους λόγους ακόμα δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, να το κάνουν και τώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι σήμερα οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν».

«Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία», ανέφερε σήμερα και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάνοντας γνωστό ότι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Κικίλιας, είπε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας.

«Δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία. Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν», σημείωσε.

«Βλέπετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, είπε, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε παράλληλα, ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, «όταν θέλει η Πολιτεία να βρει λύσει σε προβλήματα τα οποία είναι καίρια, υπό το πρίσμα της προστασίας της ζωής και της δημόσιας υγείας, μπορεί να τα βρει χωρίς ακραίες και εξεζητημένες λύσεις. Αλλά το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, μέσα στα νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, σε οίκους ευγηρίας να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με επαγγελματίες υγείας, αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο».