Στ. Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στ. Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για ένα ιστορικό βήμα έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην συμφωνία Γερμανίας- Γαλλίας για το ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. Μάλιστα προέβλεψε πως η πρόταση της Κομισιόν θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μιλώντας στον Real fm o κ. Πέτσας, έκανε επίσης αναφορά τις τουρκικές προκλήσεις και  στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα καθώς είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της Κυβέρνησης Σάρατζ και της Κυβέρνησης της Άγκυρας. «Εχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε» είπε.

Διευκρίνησε δε πως αυτό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, είναι το αίτημα τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για άδειες έρευνας. «Είναι άλλο πράγμα πώς θα απαντήσει το αρμόδιο τουρκικό Υπουργείο και συνολικά η τουρκική Κυβέρνηση. Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» τόνισε.

Υπενθύμισε μάλιστα  ότι η Ελλάδα, όπως έχει δείξει, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Δεν έλειψαν όμως τα «καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας γιατί δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, που είχε στη διάθεσή του όλο αυτό το διάστημα; Δεν προκάλεσε ούτε Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, ούτε έκανε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Ακόμη και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, αφορά τα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της στη χώρα μας. Είναι αυταπόδεικτο πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις να απαντάμε με ενότητα.

Για την οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία ο υφυπουργός επεσήμανε πως «Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.  Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε άμυνα, όσον αφορά τις υγειονομικές συνέπειες της κρίσης, για να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντεπίθεση, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε 

«Αν είχαμε ξοδέψει όλες μας τις δυνάμεις, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο αρχικό του σχέδιο τον Μάρτιο ή και αρχές Απριλίου, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα τώρα να κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που επιδοτεί στην ουσία την εργασία και όχι την ανεργία. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να  έχουμε δεύτερο κύμα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το  πρόγραμμα ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν θα είχαμε στο τραπέζι τις μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από εγγυήσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φτάνουν περίπου τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα ξεδιπλώσουμε τους μήνες του Καλοκαιριού. Εμείς φροντίσαμε να έχουμε εφεδρείες για να κάνουμε την αντεπίθεση» τόνισε επίσης.. 

 «Απαντώντας» στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ] ο κ. Πέτσας είπε:  «Οι πιο πολλές από τις τελευταίες προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στη λογική της πλειοδοσίας και κάποιες από αυτές κρούουν ανοιχτές θύρες, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των προσλήψεων στην Υγεία. Εμείς έχουμε κάνει περισσότερες από 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ».  

Για την συμφωνία Γερμανίας -Γαλλίας σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ.Πέτσας έκανε λόγο για ένα ιστορικό το βήμα που «δείχνει μία διάθεση να ξεπεράσουμε ταμπού  του παρελθόντος. Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θεωρώ δεδομένο»  

Για εκλογές

Τέλος ξέκοψε εντελώς την πιθανότητα εκλογών: «Δεν υπάρχουν καθόλου σκέψεις του Πρωθυπουργού για εκλογές. Το Καλοκαίρι κλείνουμε έναν χρόνο διακυβέρνησης και έχουμε άλλα τρία χρόνια μπροστά μας. Στο διάστημα αυτό θα εφαρμόσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, ένα σχέδιο  που θα έχει πολύ μεγάλη χρηματοδότηση και  θα μπορέσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.