8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Στ. Πέτσας: Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Στ. Πέτσας: Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Δεν θεωρούμε, σε καμία περίπτωση, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση με την Τουρκία επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το εάν υπάρχει αλλαγή στάσεως από τη γείτονα χώρα ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα επιβολής ή όχι των κυρώσεων από την ΕΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, το τελευταίο διάστημα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών και σε ανώτερο επίπεδο με συνομιλίες των δυο υπουργών εξωτερικών τονίζοντας πως η προϋπόθεση για επανέναρξη διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρη: Θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες.

«Δυστυχώς, αντ΄ αυτού, είδαμε και παράταση παράνομων Navtex ή έκδοση καινούργιων παράνομων Navtex και είδαμε και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα, στην περιοχή των Βαρωσίων. Όλα αυτά αξιολογούνται και φυσικά σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», συμπλήρωσε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, όπου η Ευρώπη θα κληθεί ξανά ενωμένη να έχει μια απάντηση, σε σχέση με την πρόοδο ή την οπισθοχώρηση που υπήρξε, ανάμεσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει εάν ήρθε η ώρα να επιβάλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Στο ερώτημα αν η χώρα μας έχει σχηματίσει πλαίσιο κυρώσεων που θα ζητήσει για την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ.

Σήμερα, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με τηλεδιάσκεψη. Οπότε, θα περιμένουμε να δούμε πώς προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, μετά από αυτό το Συμβούλιο, κατέληξε.