Στ. Μνούτσιν: Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν συμβιβασμό για το νέο πακέτο στήριξης

Στ. Μνούτσιν: Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν συμβιβασμό για το νέο πακέτο στήριξης

Την εκτίμηση ότι οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου δεν επιθυμούν να συμβιβαστούν ώστε να υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σουμερ και Νάνσι Πελοζι ότι "Δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία αλλά ευτυχώς ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δράσει". Ο Μνουτσιν οποίος μίλησε στην εκπομπή "Squawk Street" του CNBC υποστήριξε ότι το νέο πακέτο είναι αναγκαίο για την οικονομία το συντομότερο δυνατό, με δεδομένο ότι το Κογκρέσο έχει αναστείλει τις δραστηριότητες του. 

Η δήλωση του Μνουτσιν έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης παρέμβασης του του Αμερικανού προέδρου μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων για τη στήριξη της οικονομίας η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και σε στελέχη των Ρεπουμπλικάνων.

Προ μηνός, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση η οποία δεν υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει επιταγές 1.200 δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση θα επιμηκύνει το ομοσπονδιακό μορατόριουμ για έξωση καταστηματαρχών. Το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων εμπεριέχει και προβλέψεις για την στήριξη των σχολείων της χώρα ύψους 100 δις δολαρίων. 

Ωστόσο η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί μόνο τη βάση των επερχόμενων δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι το Μάιο είχαν περάσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη οι επικεφαλής τους σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων Τσακ Σουμερ και Νάνσι Πελοζι έχουν απορρίψει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων θεωρώντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Στις προτάσεις τους οι Δημοκρατικοί περιλαμβάνουν την παράταση παροχής του επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα έως και τον Ιανουάριο έναντι του Ιουλίου, που ισχύει σήμερα, καθώς και τη θέσπιση ειδικού ταμείου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών σε επαγγελματίες ζωτικών κλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν κονδύλια σχεδόν 1 τρισ. δολ. με αποδέκτες πολιτειακές, τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.