SOS από ΟΗΕ για το Κλίμα: H αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους 2,7 βαθμούς!

SOS από ΟΗΕ για το Κλίμα: H αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους 2,7 βαθμούς!

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Κλιματική Αλλαγή κρούει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει και της Συνόδου για το Κλίμα (COP26) που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η «έλλειψη τόλμης των ηγεσιών οδηγεί τον πλανήτη στο σημείο χωρίς επιστροφή».

Αιτία για το «ξέσπασμα» του ΓΓ του ΟΗΕ στάθηκε η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλουν (UNEP), σύμφωνα με την οποία οι μέχρι στιγμής δεσμεύσεις των χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων οδηγεί σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Την ώρα που στόχος είναι, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, η υπερθέρμανση να πέσει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι με τα δεδομένα που έχουν. Τώρα οι ηγέτες χρειάζεται να είναι ξεκάθαροι στα σχέδιά τους ώστε να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή», επισήμανε ο Α. Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι έκθεση του ΟΗΕ, που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Αύγουστο, για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου και των ακραίων καιρικών φαινομένων, προειδοποιούσε πως με τον ρυθμό που εξελίσσεται το φαινόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου στις επόμενες δύο δεκαετίες.

«Οι νέες υποσχέσεις των χωρών μειώνουν τις προβολές εκπομπών για το 2030 κατά 7,5%, ενώ μια μείωση 30% θα ήταν απαραίτητη για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου και 55% για τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η μείωση πρέπει να είναι τέσσερις φορές πιο σημαντική προκειμένου να είναι συμβατή με τους 2 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν οκτώ φορές πιο σημαντική για να είναι συμβατή με τον 1,5 βαθμό Κελσίου», επισήμανε η Αν Ολόφ, εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Λιγότερο από μία εβδομάδα προς τη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη, συνεχίζουμε να οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή», σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNEP, Ίνγκερ Άντερσον.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΟΗΕ:

pdf