Σκληραίνει το lockdown σε όλη τη Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.

Σκληραίνει το lockdown σε όλη τη Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.

Σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown μπαίνει η Γαλλία, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., που ίσχυε ήδη σε 25 περιοχές, να επεκτείνεται από το Σάββατο και για τουλάχιστον 15 μέρες σε όλη τη χώρα.

Σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζ. Καστέξ, τόνισε πως οι εξαιρέσεις θα είναι ίδιες με αυτές που ήδη ισχύουν. Όπως διευκρίνισε, «δεν θα είναι δυνατή η έξοδος για προσωπικούς λόγους. Όλα τα εμπορικά καταστήματα ή οι υπηρεσίες που είναι ανοιχτές στο κοινό θα κλείνουν στις 6 μ.μ.», προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της αυστηρής συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα.

«Το μέτρο αυτό έχει μια υγειονομική αποτελεσματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, παραθέτοντας παραδείγματα περιφερειών που έχουν εφαρμόσει ήδη την απαγόρευση και είδαν τα νέα κρούσματα να μειώνονται στο μισό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα. Συγκεκριμένα, όλοι οι ταξιδιώτες για να εισέλθουν στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν αρνητικό covid-τεστ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μπουν σε επταήμερη καραντίνα και μετά να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο άσχημη στη δυτική Γαλλία, σημείωσε ο Καστέξ. «Η κατάσταση δεν απαιτεί να θέσουμε σε εφαρμογή άλλους περιορισμούς», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή η επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι αν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Ανοιχτά τα σχολεία, εξετάζεται διεύρυνση του ωράριο καταστημάτων

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά στη Γαλλία, με τους μαθητές Λυκείων να πηγαίνουν σε γκρουπ παρακολουθώντας πότε από κοντά και πότε μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματά τους.

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν το ωράριο των καταστημάτων κατά την μεσημεριανή ανάπαυλα, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες των δύο επιπλέον ωρών αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επιπλέον, τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας περιέγραψε την κατάσταση με την πανδημία ως μια κατάσταση που είναι υπό έλεγχο και σε καλύτερο σημείο από αυτό των γειτονικών χωρών, ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει καθώς ο ιός βρίσκεται παντού.

Παράλληλα τόνισε πως η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμη πιο επικίνδυνες.