Σεισμός στη Χαλκιδική: Από παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας τα 5,4 Ρίχτερ - Πάνω από 10 οι μετασεισμοί

Σεισμός στη Χαλκιδική: Από παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας τα 5,4 Ρίχτερ - Πάνω από 10 οι μετασεισμοί

Από παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας φαίνεται ότι προήλθε ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής νότια του Αγίου Όρους και έγινε αισθητός τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Αττική. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 20 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρους, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 19,3 χιλιόμετρα.

«Η θέση του επίκεντρου φανερώνει ότι πρόκειται για σημείο σε παρακλάδι του μεγάλου και γνωστού ρήγματος της Ανατολίας», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας, που εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Είναι νωρίς να γίνει εκτίμηση ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό το φαινομένου, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έντονος και με διάρκεια»

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως στον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη».

Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».

Πάνω από 10 μετασεισμοί

Πάνω από 10 μετασεισμοί τουλάχιστον, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.