Σαουδική Αραβία: Σε καραντίνα ο Σαλμάν - Δεκάδες κρούσματα στον στενό κύκλο

Σε καραντίνα ο Σαλμάν - Δεκάδες κρούσματα στον στενό κύκλο

Σε καραντίνα υπό τον φόβο του κορονοϊού βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από 150 συνεργάτες, συγγενείς ή και μέλη του προσωπικού του παλατιού έχει διαπιστωθεί πως είναι φορείς του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, ο 84χρονος Σαουδάραβας μονάρχης βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης σε παλάτι στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ ο κύκλος των ανθρώπων που τον περιβάλουν έχει περιοριστεί δραστικά, μετά την διαπίστωση πως δεκάδες άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή μαζί του έχουν νοσήσει από τον ιό, ενώ αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παρόμοια μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί και για τον διάδοχο του θρόνου του Βασιλείου, τον 34χρονο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και για δεκάδες άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ή μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, στους ασθενείς συγκαταλέγεται ο πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Μπάνταρα αλ Σαούντ, ο κυβερνήτης του Ριάντ αλλά και ένας ανιψιός και στενός συνεργάτης του βασιλιά Σάλμαν, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ειδικούς του Βασιλείου, τα κρούσματα της νόσου μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 200.000, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 3.287 κρούσματα, με 44 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Παράλληλα, 666 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε ισχύ διαταγή για 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Ριάντ και σε πολλές άλλες πόλεις, με την άμεση κινητοποίηση των Αρχών να συνδέεται με το γεγονός ότι η ίδια η βασιλική οικογένεια επλήγη από την πανδημία, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα και πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας στην χώρα, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι είναι μετανάστες από την Κίνα και άλλα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας που επίσης πλήττονται από τον κορονοϊό.

«Αν φτάσει στην οικογένεια, τότε αμέσως καθίσταται επείγον ζήτημα» δήλωσε στους Times ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράις, που μελετά το βασίλειο, Kristian Coates Ulrichsen.

Saudi Press Agency via AP