ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Σε χαμηλό έξι μηνών η τουρκική λίρα

Σε χαμηλό έξι μηνών η τουρκική λίρα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχωρεί σήμερα η τουρκική λίρα, δεχόμενη πιέσεις από τους τριγμούς που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές ο κίνδυνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και έχει επιφέρει πλήγμα στα assets των περισσότερων αναδυόμενων αγορών.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά περίπου 0,97% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,4987 λίρες ανά δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,5789 λιρών.

Δεδομένου ότι οι τουρκικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω αργίας, η λίρα πιθανότατα κατρακύλησε λόγω πωλήσεων της στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, τα στοιχεία τις ΗΠΑ έδειξαν οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν 12 ετών, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα συσφίξει την πολιτική της νωρίτερα από ό,τι είχε σηματοδοτήσει.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών MSCI υποχωρεί κατά 0,2%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική ημέρα - καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη τους ημερήσια αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες.