Σε 29 χρόνια το Champions League έχει δώσει 20 δισ., αλλά για μερικούς φαίνονται λίγα

Σε 29 χρόνια το Champions League έχει δώσει 20 δισ., αλλά για μερικούς φαίνονται λίγα

Με το πέρασμα των χρόνων εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο πως η... επανάσταση του ποδοσφαίρου δεν έγινε με το «νόμο Μπόσμαν» το 1995 και την ελεύθερη μετακίνηση ποδοσφαιριστών μέσα στην Ε.Ε. Η πραγματική αλλαγή έγινε μερικά χρόνια πριν, όταν την σεζόν 1992-93 «γεννήθηκε» το Champions League.

Αυτή είναι η 29η χρονιά από την ίδρυση του θεσμού που με τον καιρό έγινε η σημαντικότερη ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο και μια που καθορίζει το πως κρίνουμε τις καριέρες ποδοσφαιριστών και προπονητών. Παράλληλα, χωρίζει και τις... πετυχημένες από τις αποτυχημένες ομάδες κι όχι μονάχα για τα όσα κάνουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στον οικονομικό τομέα. Η συμμετοχή είναι από μόνη της ένα μεγάλο κέρδος και οι νίκες το αυξάνουν περισσότερο. Μέχρι τώρα το Champions League έχει μοιράσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματικά έπαθλα στις 145 ομάδες που έχουν παίξει στη φάση των ομίλων. Τα λεφτά που δίνονται, δε, έχουν πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά: από τα 3,7 εκατομμύρια που πήρε η Μαρσέιγ όταν κατέκτησε το τρόπαιο το 1993 στα 130 που υπολογίζεται πως πήρε η Μπάγερν Μονάχου το 2020.

Ο γερμανικός σύλλογος ως τώρα έχει πάρει 988,3 εκατομμύρια ευρώ από την παρουσία του στη διοργάνωση. Η Ρεάλ Μαδρίτης 982,6 και η Μπαρτσελόνα 940,1. Ολες τους, λογικά, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο σε χρηματικά έπαθλα αυτή την σεζόν. Οι 11 από τις 15 που έχουν πάρει τα περισσότερα σ' αυτές τις σχεδόν τρεις δεκαετίες, βρίσκονται στους «16» της τρέχουσας διοργάνωσης. Από τις άλλες τέσσερις, η μια είναι η Λιόν που δεν παίζει στην Ευρώπη αυτή την σεζόν και οι υπόλοιπες βρίσκονται στους «32» του Europa League.

Κι όμως, για τη «βασίλισσα» δεν είναι αρκετά. Ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, παρουσιάζεται ως ο «εγκέφαλος» πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League. Προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους παράγοντες πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος για ν' ακολουθήσουν μια και θ' αποφέρει μέχρι και 240 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε όσους λάβουν μέρος.

Στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού, όπου όλες οι top ομάδες του ποδοσφαίρου είναι στα... κόκκινα, οι «Σειρήνες» της Super League μπορούν να μαγέψουν ιδιοκτήτες και προέδρους που μαθαίνουν για μια «κλειστή» διοργάνωση με χρηματοδότηση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ και που δεν θα έχει την UEFA ως... μεσάζοντα οπότε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πηγαίνει στα ταμεία τους. Γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία επιδιώκει να συμφωνήσει από τώρα το τί θα συμβεί στην τριετία 2024-2027 παρουσιάζοντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – κλαμπ και λίγκες – τα πλάνα της για το «νέο» Champions League.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, δε, οι ομάδες που λογαριάζονται ως «μικρομεσαίες» ή «μικρές» προετοιμάζουν κάποιου είδους αντίδραση. Δεν αντιλαμβάνονται γιατί οι «μεγάλοι» δεν είναι ικανοποιημένοι. Αν εκείνες το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν είναι η συμμετοχή στο Europa League, τότε μια ματιά στις οικονομικές διαφορές είναι αρκετή. Σε 15 χρόνια Europa League έχουν δοθεί τρία δισεκατομμύρια σε χρηματικά έπαθλα σε 233 ομάδες.

ΤΟ TOP 15 ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ
ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟ*
Μπάγερν Μονάχου 988,3
Ρεάλ Μαδρίτης 982,6
Μπαρτσελόνα 940,1
Γιουβέντους 893,5
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 744,9
Τσέλσι 705,8
Παρί Σεν Ζερμέν 628,8
Αρσεναλ 549,5
Μάντσεστερ Σίτι 544,2
Λίβερπουλ 523,9
Ατλέτικο Μαδρίτης 505,1
Λιόν 501,6
Ντόρτμουντ 483,7
Ρόμα 434
Πόρτο 411,7

*Σε εκατομμύρια ευρώ.