Σ. Αραβία: Εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων και χαλάρωση των μέτρων

Σ. Αραβία: Εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων και χαλάρωση των μέτρων

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε συμφωνία ύψους 265 εκατομμυρίων δολαρίων με μια κινεζική εταιρεία για να εντείνει τα τεστ διάγνωσης του νέου κορονοϊού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να χαλαρώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το βασίλειο είναι η χώρα του Κόλπου που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, με 17.522 κρούσματα και 139 θανάτους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Beijing Genome Institute (BGI) θα επιτρέψει να γίνουν 9 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ. Προβλέπεται επίσης η αποστολή 500 ειδικών που θα αναλάβουν αυτές τις εργαστηριακές εξετάσεις. Θα οργανωθούν έξι μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και μιας κινητής μονάδας που θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει 10.000 τεστ ημερησίως.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA μετέδωσε εξάλλου ότι η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στις περισσότερες περιοχές τερματίζεται και οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να βγαίνουν από τα σπίτια τους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας θα διατηρηθεί ωστόσο σε κάποιες πόλεις, όπως στη Μέκκα, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα λιανικής θα ξαναλειτουργήσουν σε όλες τις περιοχές.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν το χατζ, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα, θα γίνει κανονικά στα τέλη Ιουλίου. Έχουν ωστόσο καλέσει τους πιστούς να μην προετοιμάζονται προς το παρόν για το ταξίδι αυτό, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι μια από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις πιστών στον κόσμο. Πέρσι, συμμετείχαν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Hussein Malla