Ρύθμιση 120 δόσεων «για να πατήσει ο κόσμος στα πόδια του» - 25 εκατ. παραγγελίες για εμβόλια

Ρύθμιση 120 δόσεων «για να πατήσει ο κόσμος στα πόδια του» - 25 εκατ. παραγγελίες για εμβόλια
Eurokinissi

Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις προανήγγειλε ο Στ. Πέτσας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει το φαινόμενο αυτό «να γίνει χιονοστιβάδα». «Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσει ο κόσμος στα πόδια του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ . Πέτσας είπε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία, με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού αν το επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν γίνει 25 εκατ. παραγγελίες και πως θα γίνουν και άλλες εφόσον χρειαστεί.

Διαβεβαίωσε πως όταν έρθει το εμβόλιο, «θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για άρση του lockdown»

Τα δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ο Στ. Πέτσας, τονίζοντας πως οι ημερομηνίες δεν βοηθούν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για την άρση του lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως στην αρχή του δεύτερου lockdown υπήρξε χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο δεν προσδιόρισε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση δύσκολη εξίσωση και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων».

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού και έκανε λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική», που προσπαθεί «να διαρρήξει την εμπιστοσύνη».

Σημείωσε ακόμα πως η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση.