Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Απαράδεκτη απόφαση» το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Απαράδεκτη απόφαση» το άνοιγμα των Βαρωσίων

«Απαράδεκτη απόφαση» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Τουρκίας να ανοίξει την περιοχή των Βαρωσίων, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες περιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της Κύπρου».

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις αποφάσεις για το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων. Μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019) που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες περιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της Κύπρου», ανέφερε συγκεκριμένα στην  ανακοίνωση του.

Για να συμπληρώσει ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, παραμένει προσηλωμένη στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και έτοιμη να διευκολύνει την εφαρμογή τους.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για την εξεύρεση συμβιβασμών σε διάφορα σχετικά ζητήματα, περιλαμβανομένου και εκείνου της Αμμοχώστου.