Ρωσία: Συμφωνία για πώληση 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik-V στην Ινδία

Ρωσία: Συμφωνία για πώληση 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik-V στην Ινδία

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Ρωσίας συμφώνησε να προμηθεύσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V κατά του Covid-19 στην ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr Reddy's Laboratories, όπως ανακοίνωσε σήμερα, καθώς η Μόσχα επιταχύνει τα σχέδια για διανομή του εμβολίου της στο εξωτερικό.

Η συμφωνία έρχεται αφού το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων συμφώνησε με κατασκευαστές στην Ινδία για την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η Dr Reddy's, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας, θα πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ στην Ινδία, εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ, προκαλώντας αντιδράσεις από επιστήμονες και γιατρούς σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ο πρόεδρος της Dr Reddy's δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι/ΙΙ έχουν δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα και το Sputnik-V θα μπορούσε να είναι μια αξιόπιστη επιλογή για να καταπολεμηθεί ο Covid-19 στην Ινδία.

Η Ινδία ξεπέρασε σήμερα τα 5 εκατομμύρια κρούσματα, και καθώς το σύστημα υγείας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάποιο εμβόλιο, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους σε χώρους υψηλού κινδύνου.