Ρωσία: Μακελειό σε σχολείο στο Καζάν - 11 νεκροί από επίθεση ενόπλων

Ρωσία: Μακελειό σε σχολείο στο Καζάν - 11 νεκροί από επίθεση ενόπλων

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν (12 παιδιά και 4 ενήλικες) και νοσηλεύονται από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί δύο ένοπλοι μέσα σε ένα σχολείο στην πόλη Καζάν της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 820 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

Ένας έφηβος συνελήφθη για την επίθεση, ενώ ο δεύτερος ένοπλος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία μέσα στο κτίριο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεγχυμένες σχετικά με την ύπαρξη και δεύτερου ενόπλου με κάποια πρακτορεία ειδήσεων να μεταδίδουν ότι ο δράστης ήταν ένας, ο οποίος και συνελήφθη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ασφάλεια έχει πλέον αποκατασταθεί στο σχολείο στο Καζάν, στην κυρίως μουσουλμανική αυτή πρωτεύουσα της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το κίνητρο του δράστη ή των δραστών.

Πάνοπλοι αστυνομικοί και οχήματα της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών έσπευσαν στο Σχολείο Ν.175 μετά την επίθεση.

Οπτικό υλικό που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει οχήματα των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών σταθμευμένα έξω από το σχολείο και κόσμο να τρέχει προς το κτίριο. Αλλα βίντεο δείχνουν σπασμένα τζάμια στον εξωτερικό χώρο.

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν πέφτοντας από παράθυρα του τετραώροφου κτιρίου. Σε ένα άλλο βίντεο διακρίνεται ένας έφηβος πεσμένος στο πάτωμα και αστυνομικοί να τον συλλαμβάνουν έξω από το σχολικό κτίριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταταρστάν, ο ύποπτος που συνελήφθη είναι 19 ετών. «Είχε άδεια να φέρει όπλο», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Ρουστάμ Μινιχάνοφ χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τραγωδία» και «καταστροφή».

Τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax, Ria και TASS μετέδωσαν ότι ο δεύτερος δράστης είχε οχυρωθεί μέσα στο σχολείο και τελικά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

«Ακούσαμε μια έκρηξη από το σχολικό κτίριο και είδαμε πυκνό καπνό», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ria Novosti ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Βρισκόμουν στην τάξη, αρχικά άκουσα μια έκρηξη και μετά πυροβολισμούς», είπε στο TASS μια δασκάλα του σχολείου.

Αυτή ήταν η πιο σοβαρή ένοπλη επίθεση σε σχολείο της Ρωσίας από το 2018 όταν ένας μαθητής Λυκείου είχε ανοίξει πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε ένα Λύκειο του Κερτς, στην Κριμαία.

Τα βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές μαθητές έχουν αυξηθεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Μετά τη σημερινή επίθεση οι αρχές του Ταταρστάν ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης αυτής που αριθμεί περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους.

Οι αρχές της πόλης κήρυξαν την αυριανή Ημέρα Πένθους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα την επείγουσα επανεξέταση των κανονισμών που επιτρέπουν την οπλοφορία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών θα στείλει γιατρούς και ψυχολόγους στο Καζάν για να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες της επίθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.