Ράπτη: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία των σεισμόπληκτων

Ράπτη: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία των σεισμόπληκτων

Στην σημασία ενασχόλησης με την ψυχική υγεία των σεισμοπλήκτων αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, σε επίσκεψη της στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Αρκαλοχώρι, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κ. Ράπτη ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την ψυχική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής, η οποία 'εχει επιβαρυνθεί, όπως την ενημέρωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, λόγω των συνεπειών του σεισμού, αλλά και της συνέχισης του φαινομένου στις ζωές και στις περιουσίες τους.

Η κ. Ράπτη παρέστη σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αρκαλοχωρίου, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί φορείς, εξηγώντας ότι από την πρώτη μέρα μετά το σεισμό έχει ενεργοποιηθεί ένας σχεδιασμός στήριξης των κατοίκων της περιοχής.

«'Αμεσα δημιουργήθηκε ένας χώρος στον οποίο μπορούσαν να απευθύνονται ενήλικες αλλά και παιδιά, σε συνεργασία και με την ψυχολόγο του δήμου. Όμως, η υποστήριξη πρέπει να γίνει συστηματικά και αυτό αφορά και στη διαχείριση φόβου των παιδιών στα σχολεία. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα, να ενισχύσουμε αυτό το κλιμάκιο με ψυχολόγο, ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο, που θα βρίσκεται στην περιοχή καθημερινά, για όποιον χρειαστεί υποστήριξη» ανέφερε η κ. Ράπτη. 

Η υφυπουργός Υγείας σε δηλώσεις της ανέφερε ότι με την κινητή μονάδα που αποτελεί δομή συνεργασίας του υπουργείου Υγείας, του ΠΑΓΝΗ και της κοινωνικής υπηρεσίας Αρκαλοχωρίου, θα επιχειρηθεί και η κατ' οίκον υποστήριξη για όσους την έχουν ανάγκη.

Στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, όπως είπε η κ. Ράπτη, είναι τα παιδιά και η στήριξή τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρις ότου «οι άνθρωποι να νιώσουν ασφάλεια, οι μαθητές και τα χαμόγελα να επιστρέψουν στα σχολεία και η ζωή στην περιοχή να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και να συγχαρεί από κοντά για το έργο τους όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους εθελοντές ψυχολόγους, που από την πρώτη μέρα μετά τον σεισμό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που χρειάζονται στήριξη.