Rafale: Αύριο στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά - Αφορολόγητο το επίδομα των πιλότων

Rafale: Αύριο στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά - Αφορολόγητο το επίδομα των πιλότων

Όταν ανακοινώθηκε προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο οποίος εκφράστηκε με προκλητικές δηλώσεις και τοποθετήσεις. Η είδηση της αγοράς γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας είχε κάνει τον Ταγίπ Ερντογάν να ξιφουλκήσει εναντίον της Αθήνας και των Παρισίων. 

Έρχεται λοιπόν η στιγμή για την παραλαβή των αεροσκαφών σε μία συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας ενισχύει τη διεθνή της παρουσία, στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας και αποτροπής προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η Ελλάδα φροντίζει να δημιουργεί συμμαχίες και να απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας ξεκαθαρίζοντας ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της. Κάτι που θέλησε να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Η τελετή παράδοσης των αεροσκαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Τανάγρα παρουσία του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, θα περιλαμβάνει εκτός από τον αυτονόητο συμβολισμό και μία κίνηση ουσίας από την κυβέρνηση προς τους ένστολους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αφορολόγητο στο ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, τα πληρώματα των υποβρυχίων και οι αλεξιπτωτιστές, οι βατραχάνθρωποι και  οι καταδρομείς. Μια ανακοίνωση που προφανώς και έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις σε μία περίοδο που τα οικονομικά δεδομένα είναι πιεσμένα. 

Με την πρωτοβουλία αυτή ο πρωθυπουργός θα θελήσει να στείλει ένα μήνυμα έμπρακτης στήριξης των ενόπλων μας δυνάμεων, την στιγμή που η Άγκυρα δεν σταματά να ανεβάζει τους τόνους, κάνοντας μάλιστα και συντονισμένη επίθεση φιλίας σε χώρες των Βαλκανίων, στη γειτονιά μας. 

Αύριο πάντως όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην Τανάγρα. Τα δύο Rafale που θα φτάσουν στην Ελλάδα θα είναι διθέσια προκειμένου  να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα. 

Η  χώρα μας θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών  θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο.