Πρόστιμα 388.800 ευρώ για παραβιάσεις των μέτρων την Τετάρτη

Πρόστιμα 388.800 ευρώ για παραβιάσεις των μέτρων την Τετάρτη

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη 27.01.2021 συνολικά 70.003 ελέγχους και κατέγραψαν 1.250 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 388.800 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τρείς (3) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (60.842).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας

Μη νόμιμη μετακίνηση

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

ΕΛ.ΑΣ:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δώδεκα (12) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα τροφίμων για παράβαση ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος , στην ΠΕ Ροδόπης.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη σφαιριστηρίου και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο για παράβαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για διοργάνωση κοινωνικής συνάθροισης στον εξωτερικό χώρο, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ σε δύο (2) διοργανωτές κοινωνικής συνάθροισης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση της αναστολής λειτουργίας του, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση της αναστολής λειτουργίας του, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η Δημοτική Αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 2.700 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε δύο (2) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε τρία (3) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε πέντε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ΕΑΔ επέβαλε τέσσερα (4) πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200 ευρώ (4x300 ευρώ), σε υπαλλήλους τραπεζών για μη ορθή χρήση μάσκας, στον Δήμο Κομοτηνής.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά χίλιες εκτατών ογδόντα επτά (1.187) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.