Πορτογαλία: Με τραγούδια από τα μπαλκόνια γιορτάστηκε η Επανάσταση των Γαριφάλων

Πορτογαλία: Με τραγούδια από τα μπαλκόνια γιορτάστηκε η Επανάσταση των Γαριφάλων

Οι Πορτογάλοι τίμησαν σήμερα την 46η επέτειο από την Επανάσταση των Γαριφάλων, τραγουδώντας από τα παράθυρα των σπιτιών τους, καθώς λόγω της πανδημίας έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους.

Στις 15.00, τοπική ώρα, πολλοί, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα στο χέρι, άρχιαν να τραγουδούν τη Grandola, Vila Morena, το τραγούδι-σύμβολο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που, στις 25 Απριλίου 1974, έβαλε τέλος στη 48χρονη φασιστική δικτατορία και τον 13χρονο πόλεμο στις αποικίες. Αμέσως μετά, έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.

Το κάλεσμα αυτό, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, στηρίχθηκε και από την Ένωση της 25ης Απριλίου, την διάδοχο του «Κινήματος των Λοχαγών» που άνοιξε τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Πολλά κόμματα της αριστεράς καθώς και ο δήμος της Λισαβόνας συμμετείχαν επίσης σε αυτήν την πρωτοβουλία.

«Είναι κάπως θλιβερό να μην μπορούμε να βγούμε στον δρόμο, αλλά το να σταθούμε στο παράθυρο είναι το μόνο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή», είπε η Ελιζαμπέτε Φιγκουερέντο, καθηγήτρια πανεπιστημίου από το Αβέιρο. «Αυτό που καθορίζει την 25η Απριλίου είναι αυτή η ελευθερία που έχουμε να κατεβούμε στον δρόμο για να γιορτάσουμε το τέλος μιας θλιβερής περιόδου της ιστορίας μας», πρόσθεσε η 53χρονη καθηγήτρια, η οποία ήταν από τους πρώτους που πρότειναν αυτό τον «εναλλακτικό» τρόπο εορτασμού της επετείου.

Στο κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμμετείχαν το πρωί σε μια περιορισμένης έκτασης τελετή, ώστε να τηρήσουν ταυτόχρονα τους περιορισμούς που επιβάλλει η καραντίνα. «Σε αυτή την ασυνήθιστη περίοδο της οδύνης, του πένθους, του χωρισμού και του περιορισμού, είναι ακόμη πιο σημαντικό να τιμούμε την πατρίδα, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ελευθερία», ανέφερε ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, σε αυτήν την τελετή που ορισμένα δεξιά κόμματα ζητούσαν να αναβληθεί.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αναστέλλει τη δημοκρατία», έγραψε εξάλλου στο Twitter ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η Πορτογαλία δεν έχει πληγεί τόσο όσο η γειτονική Ισπανία από την πανδημία της Covid-19, ωστόσο μετρά 880 νεκρούς και περισσότερα από 23.000 κρούσματα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.