8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Politico: Η μαραθώνια συνάντηση στην βίλα του Μπερλουσκόνι που οδήγησε σε εκλογές

Politico: Η μαραθώνια συνάντηση στην βίλα του Μπερλουσκόνι που οδήγησε σε εκλογές
AP

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών ξεδιπλώνει σε ρεπορτάζ του το Politico αναδεικνύοντας το ρόλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης μιας συγκέντρωσης ισχυρών πολιτικών την 19η Ιουλίου οι οποίοι «συνωμοτούσαν για να ρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι».

Μεταξύ των καλεσμένων του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού που ηγείται της κεντροδεξιάς Forza Italia ήταν ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λίγκας και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων με τους βοηθούς τους. Τηλεφωνικά οδηγίες έδινε και η Τζόρτζια Μελόν, η επικεφαλής της ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης που εμφανίζεται τώρα ως η πιθανότερη να εκλεγεί πρωθυπουργός στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

«Μέσα σε 24 ώρες η μοίρα του Ντράγκι είχε σφραγιστεί. Οι συνωμότες είχαν αποσύρει τη στήριξη τους από το μεγάλο του συνασπισμό και ο πρωθυπουργός δεν είχε που αλλού να πάει παρά στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτηση του την Πέμπτη το πρωί», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Βέβαια, ο Μπερλουσκόνι επισήμως έλεγε ότι σκοπός αυτής της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην πολυτελή του Villa Grande στη Ρώμη, ήταν να συζητηθεί «η πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά των 5 Αστέρων» που προκάλεσαν την κρίση την περασμένη εβδομάδα. Πάντως,σύμφωνα με το Politico, άτομο που βρισκόταν στη συνάντηση υποστηρίζει ότι ο Σαλβίνι ήταν αυτός που επέμενε πιο ανοιχτά ότι η δεξιά θα έπρπε να κινηθεί προς εκλογές και ο Μπερλουσκόνι ήταν ξεκάθαρα της ίδιας άποψης. Μετά από έξι ώρες συζητήσεων, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να πάρει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να του ξεκαθαρίσει ότι η Δεξιά ήθελε μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της κυβέρνησης χωρίς το Κίνημα 5 Αστέρων σε αυτή.