Ποιοι και πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις - Προκαταβολές έως και 22.000 ευρώ

Ποιοι και πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις - Προκαταβολές έως και 22.000 ευρώ

Αποζημίωση του 80% και του τελευταίου σπιτιού που υπέστη μερικές ή ολικές καταστροφές, με το ανώτατο ποσό να φτάνει στα 150.000 ευρώ. Αποζημίωση του 70% της ζημιάς της επιχείρησης, όχι μόνο για τις καταστροφές στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, αλλά και σε πρώτες ύλες, υλικοτεχνική υποδομή, μηχανολογικό εξοπλισμό. Αλλά και αποζημίωση 70% για κάθε παραγωγικό δέντρο και για κάθε ζώο παραγωγής. Είναι ο πυρήνας των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, με τις ενισχύσεις να συμπεριλαμβάνουν ακόμα και ενοικιαστές εγκαταστάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές, των οποίων καταστράφηκε η οικοσκευή. Τα παραπάνω ποσά είναι αυτά που θα καταβληθούν αφού πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής.

Στο μεταξύ, θα έχει προηγηθεί ήδη από το τέλος του μήνα, η καταβολή προκαταβολών οι οποίες μπορούν να φτάσουν στα 20.000 ευρώ για όσους υπέστησαν καταστροφές στα ακίνητα ή σε 22.000 ευρώ εφόσον αυτές αφορούν επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Προκαταβολές έως και 4.000 ευρώ θα δοθούν και για τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων. Όλων των ιδιοκτητών, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι. Τέσσερα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του κυβερνητικού πακέτου:

  • Πρώτον στο ότι σχεδιάζεται οι διαδικασίες να γίνουν πολύ γρήγορα με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας.
     
  • Δεύτερον, ως προς το ποσοστό της αποζημίωσης το οποίο φτάνεις το 70% για τις επιχειρήσεις και 80% για τα σπίτια. Μέχρι σήμερα, ειδικά για τις επιχειρήσεις τα ποσοστά αποζημίωσης έφταναν στο 30%.
     
  • Τρίτον ως προς την ευρύτητα των καλύψεων. Θα αποζημιωθούν δέντρα, ζώα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, ότι καταγραφεί.
     
  • Και τέταρτον ως προς την ταχύτητα απόδοσης των χρημάτων.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις των πυρόπληκτων


Ο στόχος είναι οι προκαταβολές να δοθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου εφόσον φυσικά υποβληθούν οι αιτήσεις από τις 18 Αυγούστου που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την ταχύτητα των απογραφών, θα δοθούν και το σύνολο των αποζημιώσεων των 500 εκατ. ευρώ.

Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή προς τους πληγέντες των πυρκαγιών


Η διαδικασία της προκαταβολής, αποτελεί εκδήλωση εμπιστοσύνης από το κράτος προς τους πληττόμενους πολίτες. Κατά το στάδιο υποβολής της αρχικής αίτησης, δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για το αν ο αιτών έχει πληγεί ή όχι. Βεβαίως, μετά την πίστωση της προκαταβολής, θα υπάρξει η απογραφή των ζημιών και αν διαπιστωθεί ότι η έκταση της ζημιάς είτε είναι μικρότερη της προκαταβολής είτε πρόκειται για περίπτωση ψευδούς δήλωσης, τα χρήματα θα αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων (και έντοκα).

Η διαδικασία υπολογισμού της προκαταβολής θα γίνεται με λίγα κλικ. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ ώστε η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Μπορεί να είναι κατοικία, κτίσμα, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο. Προκαταβολές αποζημιώσεων προβλέπονται για τα πάντα ως εξής:

  • Για κατοικίες, η  προκαταβολή θα είναι 14.000 ευρώ αν η καταστροφή είναι ολική, στα 12.000 ευρώ αν η κατοικία είναι μη κατοικήσιμη και στα 5.000 ευρώ αν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμη.
     
  • Για την οικοσκευή, θα δοθούν 6.000 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής, 4000 ευρώ αν η κατοικία κρίνεται μη κατοικήσιμη, και 2000 ευρώ αν το ακίνητο είναι κατοικήσιμο. Την αποζημίωση της οικοσκευής θα την πάρει ο ιδιοκτήτης αν το ακίνητο ιδιοχρησιμοποιείται ή αν διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση και ο ενοικιαστής σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης. Εννοείται ότι σε περίπτωση καταστροφής και οικοσκευής και ακινήτου, καταβάλλονται διπλές προκαταβολές, έτσι, φτάνουμε στα ποσά για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός: 5.000 έως 20.000 ευρώ.
     
  • Για τα κτίσματα που δεν είναι κατοικίες, (επιχειρηματικά ακίνητα), η προκαταβολή θα ανέρχεται στα 14.000 ευρώ για ολικές καταστροφές, στα 8.000 ευρώ αν το ακίνητο κρίνεται μη κατοικήσιμο και 3.000 ευρώ αν κρίνεται κατοικήσιμο.
     
  • Αν οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές στον εξοπλισμό, τότε έχουμε πρόσθετη προκαταβολή 8.000 ευρώ για ολική καταστροφή, 4000 ευρώ για σοβαρές ζημιές που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και 2000 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αυτά τα ποσά θα τα πάρουν και οι αγρότες σε περίπτωση που μέσα στις καμένες εκτάσεις υπάρχουν χοιροτροφικές, κτηνοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες.

Και πάλι τα ποσά προστίθενται. Η επιχείρηση που έχασε και κτίσμα και εξοπλισμό, θα λάβει προκαταβολή έως και 22.000 ευρώ. Επίσης, για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει πρόβλεψη και για ακόμη μεγαλύτερη προκαταβολή. Αν από την πρώτη αποτίμηση των ζημιών αποδειχθεί ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο (και δεν καλύπτεται από τα ποσά) τότε θα δίνεται πρόσθετη προκαταβολή ώστε το ποσό να φτάσει στο 20% του λογαριασμού.

Τέλος, υπάρχουν και οι αγροτικές εκτάσεις στις οποίες δεν υπάρχει μέσα κτίσμα.  Εκεί οι προκαταβολές διαμορφώνονται στα 1.000 ευρώ για εκτάσεις έως 10 στρέμματα, στα 2.000 ευρώ για εκτάσεις από 10 έως 50 στρέμματα και στα 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.