Ποιο σκληρό lockdown; Η Αττική βούλιαξε από κόσμο, ενώ είναι σε βαθύ «κόκκινο»

Ποιο σκληρό lockdown; Η Αττική βούλιαξε από κόσμο, ενώ είναι σε βαθύ «κόκκινο»

Ποιο σκληρό lockdown; Εκμεταλλευόμενοι την ηλιοφάνεια και την άνοδο της θερμοκρασίας, χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ψήφισαν «Σαββατοκύριακο έξω», κάνοντας μαζικές εξορμήσεις. Και όλα αυτά, ενώ για μία ακόμα μέρα η Αττική βρέθηκε στο «βαθύ κόκκινο», καθώς από τα 1630 κρούσματα που διαγνώστηκαν σήμερα, τα μισά (815) εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. 

Η κοινωνία δείχνει κουρασμένη απέναντι στα μέτρα και το επιβεβαιώνει κάθε φορά που της δίνεται η ευκαιρία. Οι ειδικοί αντιλαμβάνονται ότι το lockdown δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα: Την παράταση των περιοριστικών μέτρων ή και την ανακοίνωση νέων, γνωρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες εφαρμογής τους είναι ακόμα μικρότερες από ότι σήμερα, καθώς και ότι η αγορά «κραυγάζει» για άνοιγμα εδώ και τώρα.

Εικόνες όπως οι σημερινές από παραλίες, πλατείες, δρόμους και ελεύθερους χώρους έρχονται να αναδείξουν τη δυσκολία, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα «πρέπει» της δημόσιας υγείας και τα «θέλω» της κοινωνίας και της αγοράς.

Καθώς ο φαύλος κύκλος των «lockdown» - που δεν εφαρμόζονται - γίνεται όλο και πιο εμφανής, κυβερνητικά στελέχη, έστειλαν σήμα ότι γύρω στις 16 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πέτσας- Σκυλακάκης: Άνοιγμα αγοράς πιθανώς στις 16 Μαρτίου

Νωρίτερα σήμερα, την εκτίμηση ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. 

Μιλώντας στο Mega o Θ. Σκυλακάκης  εξέφρασε την ελπίδα πως δε θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις, ενώ ανέφερε ότι η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου. Από την πλευρά του ο Στ. Πέτσας τόνισε: «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά».

Το ερώτημα είναι, αν εικόνες όπως οι σημερινές, που ενδεχομένως επαναληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα το επιτρέψουν. Κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, πολίτες που πληκτρολογούσαν «Μετακίνηση 6» προκειμένου να μεταβούν στις κοντινότερες παραλίες, περίπατοι στο κέντρο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων, όπως και στην παραλία του Φλοίσβου, δίνουν τον τόνο της σημερινής ημέρας.

Οι ανησυχητικές αυτές φωτογραφίες, έρχονται τα προστεθούν στις εικόνες συνωστισμού στις μαζικές πορείες, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες.