Ποιες εταιρείες τράβηξαν την προσοχή μας στο Q1

Ποιες εταιρείες τράβηξαν την προσοχή μας στο Q1

Κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους με αξιώσεις στην έρευνα για ένα αποτελεσματικό φάρμακο/εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, έχουν ήδη «πριμοδοτηθεί» από την πανδημία, καθώς η τελευταία αυξάνει τα έσοδα σε ένα σημαντικό μέρος του ήδη εγκεκριμμένου χαρτοφυλακίου τους.

Bristol Myers Squibb

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα α΄ τριμήνου ενώ αναμένει τα κέρδη του 2020 να διαμορφωθούν μεταξύ του εύρους των προηγουμένων εκτιμήσεων.

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να οδήγησε σε ελαφρά μείωση των πωλήσεων του Οpdivo μιας και πολλοί καρκινοπαθείς αναβάλλουν την θεραπεία στο νοσοκομείο, αλλά πρόσθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδα της εταιρείας κατά τη διάρκεια του τριμήνου, 350 εκατομμύρια από τα οποία αποδόθηκαν στο από κοινού φάρμακο με την Pfizer, Eliquis.

Το Eliquis για την πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από επιπλοκές που σχετίζονται με την πήξη του αίματος.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης, η αμερικανική εταιρεία περιέκοψε 500 εκατ. δολάρια από τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του 2020, αλλά υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και τα κόστη διαφήμισης, πώλησης και διοίκησης και έτσι κράτησε ανέπαφο το τελικό guidance.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,96 δισ. δολάρια ή 1,72 δολάρια ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο και τα έσοδα στα 10,8 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν 1,49 δολάρια ανά μετοχή και πωλήσεις 10 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο της χρήσης αναμένει κέρδη 6-6,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η Bristol-Myers Squibb είναι μια εταιρεία 140 δισ. δολαρίων με αρκετά μεγάλο χρέος -30 δισ. δολάρια- αλλά διαχειρίσιμο και με λήξεις αρκετά χαμηλές τα επόμενα χρόνια, ήτοι 2,8 δισ. δολάρια φέτος, 2 δισ. δολάρια το επόμενο έτος και 4,8 δισ. δολάρια το 2022.

Η εταιρεία είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει το μέρισμα της, να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα να μειώνει το χρέος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Όσον αφορά τα GAAP κέρδη τα οποία εμφανίστηκαν σημαντικά χαμηλότερα, οφείλονται σ’ έναν εφάπαξ φόρο και άλλα μη σταθερά έξοδα. Μεσοπρόθεσμα τα έξοδα της εταιρείας δεν θα είναι τόσο υψηλά και ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν σημαντική ανάκαμψη των κερδών GAAP.

Το Opdivo, ήταν ο πρώτος αναστολέας σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε κανονιστική έγκριση, ενώ το συνδυαστικό σχήμα Opdivo και Yervoy ήταν ο πρώτος συνδυασμός ανοσο-ογκολογίας που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε περισσότερες από 50 χώρες.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον τομέα της ανοσολογικής ογκολογίας είναι ότι η Bristol μέσω του Opdivo, προσπαθεί να αναπτύξει ένα φάρμακο- είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με άλλα καρκινικά φάρμακα-όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για το μελάνωμα, το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα –σε συνδυασμό με το Cabometyx της Exelixis- για το κλασσικό λέμφωμα Hodgkin, τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου από πλακώδη κύτταρα και το καρκίνο του ουροθηλίου.

Πέραν όμως των πωλήσεων του Οpdivo που φτάνουν σε ετήσια βάση τα 8 δισ. δολάρια, τα Revlimid και Eliquis αποτελούν πλέον περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της εταιρείας. Το Revlimid, αναμένεται να φτάσει τα 15 δισ. ετήσιων πωλήσεων το 2022, ενώ μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας αναμένεται να πέσει στα 12 δισ. το 2025.

Το Eliquis έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων και αναμένεται να φτάσουν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ νέα φάρμακα θα μπουν στη φαρέτρα της μετά την εξαγορά της Celgene, όπως το Liso-cel, τα μέγιστα έσοδα από το οποίο αναμένονται περίπου στα 3 δισ. δολάρια, το πολυαναμενόμενο φάρμακο Zeposia για τη σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Συνολικά, μόνο από τα 3 κορυφαία της φάρμακα αναμένονται πωλήσεις σχεδόν 40 δισ. δολαρίων.

Μερισματική απόδοση 2,8%.

Merck&Co

Η Merck είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο στους αναστολείς σημείων και στα CAR- T κύτταρα, καθώς η προσθήκη του Keytruda σε χημειοθεραπείες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών έως και 51% και έχει ήδη λάβει εγκρίσεις ως θεραπεία πρώτης γραμμής των ασθενών με NSCLC.

Το Keytruda είναι επίσης διαθέσιμο ως μια σχετικά ανεκτή «σόλο» θεραπεία για ασθενείς με όγκους που είναι ταυτόχρονα θετικοί σε PD-1 και στην ουσία αποτελεί τη ναυαρχίδα της Merck.

Οι πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρώτου τριμήνου 2020 ήταν 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 11%. Με εξαίρεση τον αντίκτυπο από το συνάλλαγμα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13%.

Tα EPS GAAP πρώτου τριμήνου 2020 ήταν στα 1,26 δολάρια ενώ τα EPS πρώτου τριμήνου Non-GAAP στα 1,50 δολάρια.

Οι πωλήσεις του KEYTRUDA αυξήθηκαν 45% στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάριαΕκτός του ΚEYTRUDA, οι πωλήσεις ογκολογίας αντικατοπτρίζουν έσοδα ύψους 145 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τη Lynparza και 128 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τη Lenvima( αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των κερδών της Merck, μετά το κόστος πωλήσεων και το κόστος εμπορίας).

Οι πωλήσεις εμβολίων αυξήθηκαν 14% στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και με εξαίρεση τον αντίκτυπο από το συνάλλαγμα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 16%.

Η αύξηση των εμβολίων κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται στις υψηλότερες πωλήσεις GARDASIL / GARDASIL 9 που αντικατοπτρίζουν το χρονοδιάγραμμα των αποστολών περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, το χρόνο των αγορών του δημόσιου τομέα περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, την υψηλότερη ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η ανάπτυξη των εμβολίων οφείλεται επίσης στο PNEUMOVAX 23 (πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο πολυδύναμο), ένα εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου, αντανακλώντας την υψηλότερη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κυρίως λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αύξηση των εμβολίων αντισταθμίστηκε όμως- εν μέρει- από τις χαμηλότερες πωλήσεις των παιδιατρικών εμβολίων VARIVAX, ένα εμβόλιο για την πρόληψη της ανεμοβλογιάς και M-M-R II (Εμβόλιο για τον ιό της ιλαράς, της παρωτίτιδας και του ιού της ερυθράς).

Για τους ίδιους λόγους με τη Bristol Myers, η Merck περικόπτει τις προβλέψεις της για το 2020 όσον αφορά τα προσαρμοσμένα κέρδη της στο εύρος των 5,17 έως 5,37 δολ. ανά μετοχή - έναντι 5,59 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές - και όσον αφορά τα έσοδα στο εύρος των 46,1 δισ. δολ. έως 48,1 δισ. δολ., έναντι εκτιμήσεων για 48,8 δισ. δολ.

Μερισματική απόδοση πέριξ του 3%.

Novartis

H Novartis έχει και αυτή ηγετική θέση στη θεραπεία μέσω CAR-T κυττάρων και μάλιστα είναι η μόνη εταιρεία μέχρι στιγμής με εγκεκριμένη θεραπεία- Kymriah - στις ΗΠΑ και ΕΕ για παιδιατρικό r/r B cell ALL.Η εταιρεία διαθέτει ένα εξαιρετικό και μεγάλο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων με πρωταγωνιστή  το φάρμακο για την ψωρίαση  Consetyx .

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 τα κέρδη της Novartis AG αυξήθηκαν κατά 270 εκατ. δολάρια, καθώς οι αυξημένες προληπτικές αγορές λόγω κορονοϊού αύξησαν τις πωλήσεις της κατά 400 εκατ. δολάρια, φαινόμενο ωστόσο που θα υποχωρήσει το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Οι πωλήσεις και καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε το outlook της για το σύνολο του έτους.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 2,17 δισ. δολ., αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019 και κατά 24% σε σταθερή νομισματική βάση.

Τα λειτουργικά έσοδα από τις βασικές της δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 4,18 δισ. δολ. από 3,25 δισ. δολ., με τις καθαρές πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 12,28 δισ. δολ.

Μερισματική απόδοση πέριξ του 3.5%

SANOFI

Η Sanofi ανακοίνωσε καθαρά κέρδη και πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2020 αυξημένες χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του Dupixent, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως το έκζεμα και οι ρινικοί πολύποδες.

Τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,68 δισ. ευρώ από τα 1,14 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται 15,6% σε σταθερό νόμισμα, στα 1,63 ευρώ.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 8,97 δισ. ευρώ από τα 8,39 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών κερδών ανά μετοχή κατά 5% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για το σύνολο της χρήσης.

Εξαιρετικής βαρύτητας είναι το γεγονός ότι η Sanofi και η Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι σε μελέτη Φάσης 3, το cemiplimab απεδείχθη ότι προσφέρει μεγάλο όφελος επιβίωσης στους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με θετική έκφραση του PD-L1 σε ≥50% ως πρώτης γραμμής θεραπεία,μια ανακοίνωση που πιθανότατα να αλλάξει το τοπίο της ανοσοθεραπείας.

Μερισματική απόδοση 3.5%

Intel: Η μεγάλη έκπληξη

Η Intel ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό τρίμηνο εν μέσω δύσκολων καιρών. Ειδικά για μια εταιρεία όπως η Intel, οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού θα είχαν επηρεάσει άσχημα τα έσοδά της.

Κάθε άλλο όμως ,καθώς η Intel κατάφερε να μετριάσει τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, χάρη στις σωστά γεωγραφικά κατανεμημένες συνεργασίες που της επέτρεψαν την απρόσκοπτη λειτουργία. Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες για φορητούς υπολογιστές και για ισχύ στον χώρο του cloud-computing, προκειμένου μεγάλες μάζες εργαζομένων να εργάζονται από το σπίτι τους, ενισχύουν τις πωλήσεις της.

Η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα 19,8 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, ήτοι αύξηση 23% σε ετήσια βάση και 1,45 δολάρια κέρδη ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα από τη δραστηριότητα data center ήταν στα 10,1 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 34% σε ετήσια βάση και αντιστοιχούν πλέον στο 51% των συνολικών εσόδων της Intel, ποσοστό που αποτελεί υψηλό όλων των εποχών και αποδεικνύει ότι η Intel έχει αναπτυχθεί πολύ καλά όσον αφορά τις επιχειρήσεις cloud και δικτύωσης.

Οι λειτουργίες παρόχων υπηρεσιών cloud και επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά 53% και 33% αντίστοιχα από έτος σε έτος. Οι δύο τομείς απέφεραν το 70% των εσόδων της επιχείρησης data center της Intel.

Προς έκπληξη όμως των περισσότερων αναλυτών και τα έσοδα που βασίζονται στον υπολογιστή ανήλθαν σε 9,8 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον η εταιρεία έχει ένα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο προϊόντων 5G, ενώ μεγάλη είναι η εξέλιξη στα αυτόνομα τμήματα οδήγησης, αλλά και στα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS). Το Mobileye κέρδισε ένα πρώτο συμβόλαιο –ορόσημο σχεδιασμού -και η εταιρεία προχωρά στην ενσωμάτωση των δυνατοτήτων AI σε αυτόν τον τομέα με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι πλατφόρμες επίσης που παρέχουν τηλεϊατρική έχουν πλέον υψηλότερη αξία μετά από το ξέσπασμα της νόσου COVID-19, καθώς τα νοσοκομεία και οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση περίθαλψης. Τα προϊόντα και οι δυνατότητες της Intel παρέχουν την απαραίτητη υπολογιστική ικανότητα για την έρευνα υγείας, την ιατρική ρομποτική κ.α. Με βάση τα σήματα ζήτησης από τους πελάτες της , η εταιρεία προβλέπει ότι η ισχυρή απόδοση στην υποδομή cloud και επικοινωνιών θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο. .

Η Intel δήλωσε επίσης ότι θα λανσάρει τον επεξεργαστή της επόμενης γενιάς, το Tiger Lake στα μέσα του 2020, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει.

Για το β' τρίμηνο, η Intel προβλέπει κέρδη 1,10 δολ. ανά μετοχή επί πωλήσεων 18,5 δισ. δολ.

Microsoft: Oύριος άνεμος στα πανιά της

Οι προβλέψεις για τις περισσότερες επιχειρήσεις υποβαθμίστηκαν αρχές Μαρτίου εν μέσω πανδημίας. Όμως η Microsoft -το μόνο blue chip που είδε τη μετοχή του να ανεβαίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους- κατάφερε με τα μεγέθη τριμήνου να ξεπεράσει ακόμη και τις προβλέψεις που είχαν γίνει προτού ξεσπάσει ο SARS-CoV-2.

Οι αναλυτές στα τέλη του Ιανουαρίου προέβλεπαν κατά μέσο όρο κέρδη 1,33 δολ. ανά μετοχή και πωλήσεις 34,55 δισ. δολαρίων, ενώ μετά το ξέσπασμα της επιδημίας ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 1,27 δολ. ανά μετοχή και πωλήσεις 33,76 δισ. δολαρίων.

Όλα αυτά τα νούμερα η Microsoft τα άφησε πίσω της, εμφανίζοντας κέρδη 10,75 δισ. δολαρίων ή 1,40 δολ. ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο χρήσης και πωλήσεις 35 δισ. δολαρίων.

Τα μεγέθη ήταν καλύτερα σε σχέση με τα κέρδη των 1,14 δολ. ανά μετοχή και των πωλήσεων ύψους 30,57 δισ. δολαρίων που είχε καταγράψει έναν χρόνο νωρίτερα.

Πρωταγωνιστής των αποτελεσμάτων ποιός άλλος; O τομέας «Έξυπνο Cloud» που περιλαμβάνει την πλατφόρμα Azure και εμφάνισε έσοδα 12,28 δισ. δολαρίων, από 9,65 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για έσοδα 11,79 δισ. δολάρια.

Τι αγαπήσαμε στα αποτελέσματα

- Ισχυρή αύξηση εσόδων: Η πανδημία όχι μόνο είχε ελάχιστο καθαρό αντίκτυπο στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, αλλά αντίθετα καθώς οι πελάτες μετακινήθηκαν από το γραφείο στο σπίτι, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά + 15% σε περισσότερα από 35 δισ. δολάρια.

- Cloud business: Η μεγάλη ανάπτυξη το τρίμηνο προήλθε από τα τμήματα cloud και Office της εταιρείας. Το Azure αυξήθηκε + 59% σε σύγκριση με πέρυσι και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από τον ηγέτη της αγοράς Amazon Web.

-Πολύ ισχυρός ισολογισμός: Η Microsoft έχει 137,6 δισ. δολάρια μετρητά και ισοδύναμα και 66,6 δισ. δολάρια σε χρέος (ή 71,0 δισ. δολάρια σε καθαρά μετρητά).

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν 17,5 δισ. δολάρια για αυτό το τρίμηνο (+ 30% YoY).

- Επιβράβευση μετόχων: Η Microsoft επέστρεψε 9,9 δισ. δολάρια στους μετόχους μέσω επαναγοράς ιδίων και μερισμάτων.

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 16 - 17 Μαΐου.