Γαλλία - INSEE: Πιθανή η συρρίκνωση της οικονομίας έως και 20% στο β' τρίμηνο

Πιθανή η συρρίκνωση της οικονομίας έως και 20% στο β' τρίμηνο

Η γαλλική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση της τάξης του 20% κατά το δεύτερο τρίμηνο καθώς η χώρα αρχίζει να βγαίνει από το γενικό lockdown που επέβαλε η πανδημία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (INSEE).

Σύμφωνα με το Reuters, κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε σημαντική επιδείνωση της ύφεσης που ήδη γνωρίζει η Γαλλία, αφού κατά το πρώτο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 5,8%.

Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στην απίθανη περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο, εκτιμά η INSEE.

Η στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, έπειτα από τις 11 Μαΐου όπου χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί μέσα Μαρτίου, ενώ στις αρχές Μαΐου η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSEE, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να μειώνεται τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019 όπου η χώρα βρισκόταν στον κλοιό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει τον Απρίλιο, ωστόσο παρέμεινε πολύ χαμηλή. 

Εξάλλου, η ανησυχία των πολιτών για τη γενική κατάσταση της οικονομίας παρέμεινε τον Μάιο σε επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1972, ενώ οι φόβοι για την ανεργία βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009.